Erdoğan'ın taziye mesajı Bulgar basınında

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla, Ermenilere yönelik yayınladığı taziye mesajı Bulgar basınında da geniş yer buldu.

Erdoğanın taziye mesajı Bulgar basınında
24 Nisan 2014 Perşembe 14:18 tarihinde eklendi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Başbakan düzeyinde ilk kez yapılan açıklamayı internet sitesinde değerlendiren "Standart" gazetesi, haberi “Erdoğan, Ermenilere yapılan toplu katliamlardan dolayı özür diledi” başlığı ile aktardı. Erdoğan’ın taziye mesajının, 1915’te yaşanan tehcirin 99. yıl dönümü münasebetiyle yapıldığını hatırlatan gazete, bu olayın birçok kişi tarafından 20. yüzyılın ilk soykırımı şeklinde nitelendirildiğini ve bu katliamlar hakkında ilk kez bir Türk liderin açıkça yorum yaptığını belirtti.

“Sega” gazetesi ise Başbakanın başsağlığı mesajını internet sitesinden,“Erdoğan, Ermeni soykırımına kurban gidenlerin torunlarına taziyelerini iletti” şeklinde duyurdu. Gazete Erdoğan’ın, “Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.” sözlerine de yer verdi.

Açıklamanın 8 farklı dilde yapıldığını belirten “Duma“ gazetesi ise internet sitesine koyduğu haberde, Ermenistan’ın bu olayları soykırım olarak nitelendirdiğini ve Ankara’nın da bunu tanımasını istediğini yazdı. Ermenistan’ın, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde gerçekleşen 1,5 milyon insanın katlinin Türkiye tarafından soykırım olarak tanınması için çaba sarf ettiğini ileri süren gazete, Ankara’nın bunu kesinlikle reddettiğini ve bu olaylarda 500 bin kişinin hayatını kaybetmesini Birinci Dünya Savaşı esnasında meydana gelen çatışmalara ve açlık durumlarına bağladığını kaydetti.


CİHAN