Ergin Orbey'e son veda

Tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde dün yaşamını yitiren oyuncu ve yönetmen Ergin Orbey için Büyük Tiyatro'da tören düzenlendi.

Ergin Orbeye son veda
19 Temmuz 2012 Perşembe 13:02 tarihinde eklendi, 1.307 kez okundu.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Genelde sanatımızda, özelde tiyatromuzda bugün geldiğimiz düzeyden bir adım geri gidilmeyecektir. Daha ileriye götürmek bu millete, emeği geçen arkadaşlarımıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütününe karşı, 'Türkiye Cumhuriyeti bir kültür devletidir' diyen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna karşı hepimizin vatandaşlık borcudur'' dedi. 
     
Tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde dün yaşamını yitiren oyuncu ve yönetmen Ergin Orbey için Büyük Tiyatro'da tören düzenlendi. 
     
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Orbey'in sanat için hem genelde hem de özelde güzel işler yapan ustalardan biri olduğunu söyledi. 
   
Ankara'ya geldiği, politikaya girdiği ilk yıllarda Orbey ile tanıştıklarını kaydeden Günay, aralarında 30 yıldan bu yana ağabey-kardeş yakınlığı olduğunu belirtti. 
     
Orbey'ın, Türk tiyatrosu için Ankara'da, özel tiyatrolarda, devlet tiyatrosunda ve Eskişehir'de çok güzel işler başardığını ifade eden Günay, ''Onun huzurunda söylemek istiyorum ki genelde sanatımızda, özelde tiyatromuzda bugün geldiğimiz düzeyden bir adım geri gidilmeyecektir. Daha ileriye götürmek bu millete, emeği geçen arkadaşlarımıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütününe karşı, 'Türkiye Cumhuriyeti bir kültür devletidir' diyen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna karşı hepimizin vatandaşlık borcudur. Bunu onun aziz hatırası önünde ifade etmek istiyorum, söz veriyorum. '' diye konuştu. 
     
Orbey'in sinema ve tiyatroda sergilediği performansla güzel bir insan olarak tanındığını ifade eden Günay, ''Yaradan, bugün bir cemileyle cömertlik yapmaktan uzak kalmadı. Bugün perşembe, yarın cuma. Bugün arife, yarın ramazan. Bu ebediyete uğurlanan bir insan için uğurlayıcıların yüreğinde taşıması gereken çok özel bir hatıradır'' ifadelerini kullandı. 
     
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de Türk tiyatrosunun önemli işlere imza atmış, yeri doldurulamayacak büyük bir sanatçısını, hocasını, idarecisini ve yönetmenini kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını söyledi. 
     
Orbey'in cenazesi, Kocatepe Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 
     
-Ergin Orbey kimdir-- 
     
1936 İstanbul doğumlu Orbey, Devlet Tiyatroları ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yönetmen, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda eğitimci ve bölüm başkanı olarak görev yaptı. Orbey, sinemada da yönetmen, senarist ve oyuncu olarak başarılı çalışmalara imza attı. 
   
 Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (1978) ve Kültür Bakanlığı Danışmanlığı (1979) görevinde de bulunan Orbey, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde kurucu, eğitimci ve sahne yönetmeni olarak çalıştı. Eskişehir Şehir Tiyatroları'nın kuruluşunda da katkısı olan Orbey, çok sayıda yerli ve yabancı oyun sahneye koydu.