'Ermeni Tasarısı’na ilk onay

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi, gündemine aldığı Ermeni soykırımı karar tasarısını 5'e karşı 12 oyla kabul etti

Ermeni Tasarısına ilk onay
10 Nisan 2014 Perşembe 22:56 tarihinde eklendi.

Komitenin 10 kişiden oluşan demokrat grubu oylamada fire vemedi. Cumhuriyetçilerin büyük kısmı ise karşı çıktı. Cumhuriyetçi ve aynı zamanda komitenin azınlık lideri Senatör Bob Corker Karadeniz’de, Ukrayna krizi ve Türkiye’nin iç siyaseti sebebiyle tasarının zamanlamasının uygun olmadığına, bu yönüyle de ABD’nin ulusal çıkarlarına uymadığını vurguladı. Komite üyelerine seslenen Corker, kendisinin ABD’nin ulusal çıkarlarına göre oy verdiğini, komite üyelerinin de böyle yapması gerektiğine inandığını dile getirdi. Corker’in bu çağrısına rağmen iki Cumhuriyetçi Senatör daha lehte oy kullanınca tasarı 12 oyla kabul edilmiş oldu.

Tasarıyı sunan ve aynı zamanda Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı yürüten Senatör Robert Menendez, sözde Ermeni Soykırımı’nın reddedilemez bir gerçek olduğunu iddia etti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda sözde soykırımın iyi belgelendiğini savunan Menendez, bunu Ruanda ve Yahudi Soykırımı’na benzetti. Obama’nın da geçmişte bunu kabul eden ifadeleri olduğunu dile getiren Menendez, “Soykırım soykırımdır.” dedi.

Tasarı metnindeki Türkiye’yi hedef alan ifadelerin çıkarılmasına rağmen halen ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesi yer alıyor. Karar tasarısının ABD Kongresi’ndeki Senato Genel Kurulu’nda da oylanması gerekiyor.


CİHAN