Eroğlu-Hristofyas görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesi sona erdi.

Eroğlu-Hristofyas görüştü
09 Ocak 2012 Pazartesi 13:56 tarihinde eklendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs müzakerelerinde çözülmemiş konuların tümünü New York zirvesine bırakmak yerine mümkün olan yakınlaşmayı elde etmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.
      
Downer, liderler görüşmesinin ardından, görüşmenin yer aldığı BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisinin resmi ikametgahı önünde basına yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmenin 22-24 Ocak'ta New York Greentree'de yer alacak üçlü görüşmeye hazırlık niteliğinde olduğunu kaydetti.
    
Downer, liderlerin özel temsilcilerinin yarın yürütme, Çarşamba veya Perşembe günü ise mülkiyet ve toprak konularını görüşmek üzere bir araya geleceğini belirtti.
    
Liderlerin Greentree zirvesi öncesi başka toplantısının henüz planlanmaması ile ilgili olarak Downer, bunun son dönemdeki toplantı tarihleri belirlendiği zaman Greentree tarihinin net olmamasından kaynakladığını, ancak liderlerin istemesi durumunda yeni bir görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.
    
"Liderlerin 19 Ocak'a kadar görüşmeyecek olmasının çekirdek konulardaki yakınlaşmanın sağlanamadığı ve New York zirvesine bırakıldığı intibasını yarattığı" görüşünün belirtilmesi üzerine Downer, şunları söyledi:
    
"Üzerinizde o intibayı bırakmak istemem. O doğru olabilir, bazı insanlar bu sonucu çıkarabilir. Çekirdek konulardaki farklılıkların yakınlaşmaya çevrilmesi için elden gelen tüm çaba gösterildi, bu ve gelecek hafta da gösterilecek. Şahsım olarak, Greentree'de şansa bırakmak yerine farklılıkların Greentree öncesi çözülmesini görmek isterdim. Her şeyi Amerika'da geçirilecek iki güne bırakmak yerine mümkün olan yakınlaşmayı sağlamak için elden gelen tüm gayretler gösteriliyor"
    
Downer, liderlerin, çekirdek konular üzerinde Greentree görüşmesinden somut yakınlaşma ile çıkmak isteğinde olduğunu da sözlerine ekledi.