"Eş durumundan" atanmada örnek karar

Eşi ''özel emeklilik sandığına'' tabi öğretmenlere iyi haber Sakarya'dan geldi.

Eş durumundan atanmada örnek karar
24 Nisan 2012 Salı 11:58 tarihinde eklendi, 1.315 kez okundu.

 

Sakarya'da ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni olan Melike Bıçakçı, Kırklareli'de bir bankada çalışan eşinin yanına atamasının yapılması için 21 Aralık 2011'de MEB'e başvurdu. Ancak MEB, başvuruyu, ''eşin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde sayılan sigortalılardan olmadığı'' gerekçesiyle reddetti. 
 
Bıçakçı da karara karşı, avukatları Nuray Baynazoğlu ve İlker Şan aracılığıyla Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne dava açarak, başvurunun reddine ilişkin işlemin ''yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini'' istedi.
Sakarya 2. İdare Mahkemesi, eşi, ''bankalar için kurulmuş özel emeklilik sandığına tabi'' çalışan bir öğretmenin, ''eş durumundan'' yer değiştirme talebinin Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) kabul edilmemesi üzerine açtığı davada, ''yürütmenin durdurulmasına'' karar verdi.
 
MEB'in bu uygulamasının Anayasa'nın eşitlik ve aile bütünlüğü ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Avukat Nuray Baynazoğlu, mahkemenin, emsal bir karar vererek, bir öğretmenin mağduriyetini giderdiğini kaydetti.