Esad Kaddafi'yi arkadan vurmuş

İngiliz basını, Beşşar Esad'ın ülkesine yönelik siyasi baskının azalması karşılığında Fransa'ya Libya devrik lideri Muammer Kaddafi'nin uydu telefonu numarasını verdiğini iddia etti.

Esad Kaddafiyi arkadan vurmuş
01 Ekim 2012 Pazartesi 17:16 tarihinde eklendi, 1.061 kez okundu.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra İngiliz basınında iddialar ortaya atıldı.

 
İngiliz basınında yer alan iddiaya göre, Suriye ile Fransa arasında sıkı bir pazarlık yaşandı. Suriye'de Beşşar Esad yönetimi, Kaddafi'nin uydu telefon numarasını Fransa'ya vermeyi kabul etti. Esad, bunun karşılığında ülkesine yönelik Paris'in siyasi baskısının azalmasını sağladı.
 
Fransız istihbaratı da uydu numarasından Kaddafi'nin izini Sirte'de buldu ve Kaddafi'nin sonunu hazırlayan operasyon için düğmeye basıldı.
 
İddiaları gündeme getiren, Kaddafi rejimini deviren hareketin dış istihbarat şefi El Obey; o dönemde Türk ve İngiliz askeri istihbaratının da Sirte'de olduğunu, operasyon hakkında bilgilendirildiklerini ancak olaya karışmadıklarını belirtti.
 
Libya eski Adalet Bakanı ve Geçiş Hükümeti Başbakanı Mahmud Cibril de Kaddafi'nin ölümüyle sonlanan operasyona yabancı bir ajanın katıldığını kabul etti.
 
İtalyan Corriere Della Sera Gazetesi'ne göreyse, bu ajan bir Fransız. Gazeteye konuşan kaynaklar, Kaddafi'nin ölüm emrini Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin verdiğini öne sürdü.
 
Kaddafi'nin Sarkozy'yi, 2007'deki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine yaptığı maddi desteği açıklamakla tehdit ettiği hatırlatılıyor.
 
Arap Baharı ile devrilen Libya eski lideri Muammer Kaddafi, 20 Ekim 2011'de Sirte'den çıkmaya çalışırken, NATO'nun konvoyunu bombalaması sonucu muhaliflerin eline düşmüş ve işkence sonucu yaşamını yitirmişti. Kaddafi'nin öldürülmesiyle ilgili sır perdesi hala kaldırılamadı.

NTV