Esad'dan PKK'ya silah yardımı

Suriye’nin terör örgütü PKK’ya verdiği destek tartışılırken Jandarma Genel Komutanlığı’nın raporunda Esad yönetiminin El Muhaberat’a “PKK’ya silah ve mühimmat takviyesi yapılması” talimatı verdiği ortaya çıktı

Esaddan PKKya silah yardımı
22 Temmuz 2012 Pazar 09:47 tarihinde eklendi, 1.237 kez okundu.

Bütün dünyanın gözlerinin çevrildiği, büyük bir iç karışıklık yaşayan Suriye’nin son dönemde terör örgütü PKK’ya verdiği desteğe ilişkin tartışmalar sürerken, Jandarma Genel Komutanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) gönderdiği özel raporda, Beşar Esad yönetimince Suriye Gizli Servisi El Muhaberat’a verilen talimat doğrultusunda PKK’ya silah ve mühimmat takviyesi yapıldığı bildirildi. Raporda, terör örgütüne gerek mali destek gerekse organizasyon desteği veren Suriye vatandaşlarının isimlerine de yer verildi. Örgütün Ayn Al Arap ve Afrin bölgelerinde iki silah deposonun bulunduğu tespit edildi.

 
Esad’dan ölümcül talimat
Türkiye’nin, Esad yönetimi karşıtı dış politikası nedeniyle Suriye’nin PKK’ya verdiği destekte artış olduğu yolundaki tartışmalar sürerken, Jandarma Genel Komutanlığı’nın kritik bilgiler içeren bir değerlendirme raporu hazırlayarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği öğrenildi. Esad yönetiminin son dönemde artan biçimde PKK’ya doğrudan destek vermeye başladığı tespit edilirken, terör örgütüyle mücadele eden kurumlar arasında yeralan Jandarma Genel Komutanlığı, kısa süre önce EGM’ye gönderdiği raporda, örgütün Suriye’deki varlığı, üslenmesi ve destekçileri konusundaki tespitlerini sıraladı.  Raporda, Esad yönetiminin, emrindeki Suriye Gizli Servisi El Muhaberat’a, “ülkede faaliyet gösteren PKK’ya silah ve mühimmat desteğinde bulunması” yönünde talimat verdiğinin saptandığı belirtildi.
 
İKİ AYRI SİLAH DEPOLARI VAR
Bu destek sonrasında terör örgütünün, Ayn Al Arap ve Afrin bölgelerinde silah depolarının oluşturulduğu da vurgulanan raporda, Haseki bölgesi ve çevresinde, sayıları 200’ü bulan PKK’lının faaliyetlerini “Halk Kitleleri” adı altında devam ettirdiği kaydedildi. Bu çerçevede örgütün; Afrin, Resul Ayn, Ayn Al Arap, Halep, Kamışlı ve Dirbesiye bölgelerinde Halk Kitleleri faaliyetleri yürüttüğü belirlendi.
 
Suriye’de örgütün henüz bir askeri kampının olmadığı bilgisine verilen raporda, buna karşın Halep ve Şeyh Mahsat bölgelerindeki Kürt siyasi evlerinde, PKK’lılara siyasi eğitim verildiği bildirildi.
 
ÖRGÜT DESTEKÇİSİ SURİYELİLER
Raporda, PKK unsurlarına destek veren Suriyelilerin de isimlerine tek tek yer verildi. Bu kapsamda, Suriyeli Ahmet Ş.A. adlı kişinin örgüte mali destek verdiği, Tall El Abyad bölgesinde Hanifi H. ile oğlu Ali H.’nin örgütün bölgedeki faaliyetlerini ve çalışmalarını organize ettikleri kaydedildi. Raporda, Suriye’de yaşayan, Kürt asıllı olan ve aynı zamanda kaçakçılık faaliyetleri içinde bulunması nedeniyle PKK’ya yakınlığıyla bilinen; Çavuş lakaplı Salih, Enver, Muhammed Emin ve Vahit isimli kişilerin PKK’ya destek verdikleri bildirildi.
 
Tall El Abyad bölgesinde örgütün para toplama, yardım-yataklık ve lojistik yardım çalışmalarının devam ettiği saptandı. Raporda, söz konusu bölgede PKK’lıların yol arama kontrol noktası oluşturduğu ve pikap türü araçlarla silahlı devriye faaliyetlerinin yürütüldüğünün tespit edildiği belirtildi. Söz konusu rapor doğrultusunda EGM kendi birimlerini bilgilendirdi. EGM, özellikle Suriye ile sınırı olan bölgelerdeki önlemlerin artırılmasını sağladı.

Milliyet