Esad'ın Scud’ları sınırda

Suriye yönetiminin, hafta başında sınır bölgesine, aralarında kimyasal silah başlığı bulunan onlarca Scud füzesi yerleştirmesinin ardından, Türk ordusunun olası bir saldırıya karşı hazırlığa geçtiği öne sürüldü

Esadın Scudları sınırda
17 Aralık 2011 Cumartesi 15:20 tarihinde eklendi, 4.013 kez okundu.

 

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi, Türk ordusunun Suriye’nin sınıra orta menzilli füzeler yerleştirmesinin ardından alarma geçtiğini iddia etti. Haberde, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 13 Aralık’ta Türkiye ve Ürdün sınırlarına zırhlı birlikler sevk ettiği belirtildi. Site, Hatay’ın karşısındaki sınır bölgesine 21 adet Scud D füzesi konuşlandırıldığını, bunlardan 5 tanesinin kimyasal silah başlığı taşıdığını, ayrıca sahil şeridine de Rus yapımı Yakhont füzeleri yerleştirildiğini öne sürdü. Haberde, Şam’ın füzeleri gündüz saatlerinde konuşlandırarak Batılı casus uyduların ve Türk istihbarat birimlerinin gelişmeyi fark etmesini istediği yorumu yapıldı.
 
YAŞ TOPLANTISI
 
Gelişmenin ardından Türk ordusunun hava ve donanma güçlerini alarma geçirdiğini vurgulayan Debka, önceki akşam gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında da “harbe hazırlık durum değerlendirmesi” yapıldığına dikkati çekti. Haberde, Suriye’deki durumun kötüleşmesi halinde Türk ordusunun, ülkenin kuzeyinde belirli bölgelere operasyon düzenleyebileceği kaydedildi.
 
‘Esad gidene kadar baskıyı sürdürmeliyiz’
 
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın, Ankara ziyaretinde, “Esad rejimi yıkılana dek baskıya devam etmeliyiz” dediği öğrenildi. Panetta’nın şunları söylediği bildirildi: “Esad rejimi yıkılmalı ki, Suriye halkı daha iyi temsil edildiği ve daha geniş haklara sahip olduğu yeni bir yönetim kurma imkanına kavuşsun. Bunun bir noktada mutlaka yaşanacağına inanıyorum. Yalnızca ABD ve Türkiye değil, uluslararası toplumun da Esad’ın görevi bırakması yönündeki baskısı sürmeli. Türkiye’nin bu anlamda gösterdiği örnek liderliğe teşekkür ederiz.”
 
Rusya’dan Batı’yı şaşırtan tasarı
 
Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin Batılı üyelerini şaşırtan bir hamleyle, Suriye’deki krizi sona erdirmeyi amaçlayan bir karar taslağı önerdi. Taslakta, Suriye’de hem hükümetin ve hem de muhalefetin şiddeti kınanırken, yaptırımdan söz edilmiyor. Batılı ülkeler, Rusya’nın teklifinin yeterli olmadığını, ama üzerinde çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.
 
Konya menzilinde
 
Scud füzelerinin gelişmiş versiyonu olan Scud D’ler, 700 kilometre menzile sahip. Yaklaşık bir tonluk savaş başlığı taşıma kapasitesi bulunan füze, Suriye’den ateşlenmesi halinde Antalya ve Konya’yı vurabiliyor.

Habertürk