"Esad'ın sözleri yeterli değil"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada Rusya'nın Şam'a ait kimyasal silahların teslimi konusundaki önerisinin daha kapsamlı olması gerektiğini söyledi.

Esadın sözleri yeterli değil
12 Eylül 2013 Perşembe 22:10 tarihinde eklendi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye rejiminin verdiği sözlerin kendileri için yeterli olmadığını söyledi.
 
Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime açılması planını görüşmek için bir araya geldi.
 
Cenevre'deki görüşme öncesinde iki lider açılış konuşması için kameralar karşısına geçti.
 
Suriye rejiminin kimyasal silahlarının listesini 30 günde vermeyi planladığını ve bunun bir standart olduğunu ifade ettiğini belirten Kerry, "Şu anda bu süreçle ilgili, rejimin davranışları ve bu silahların sadece bulunması değil aynı zamanda kullanılması nedeniyle standart diye birşey yoktur. Suriye rejiminin verdiği sözler bize göre yeterli değil" dedi.
 
Rusya'nın teklifinden beklentilerin büyük olduğunu vurgulayan Kerry, "Bu, bir oyun değil. Bunu daha önce konuştuğumuzda da arkadaşım Lavrov'a söyledim. Gerçek olmalı, kapsamlı olmalı, denetlenebilir olmalı, güvenilir olmalı, zamanlaması iyi olmalı ve zaman kısıtlamasına uyularak uygulanmalı ve eğer uygulanmazsa sonuçları olmalı" diye konuştu.
 
Diplomasinin her zaman ABD Başkanı Barrack Obama ve yönetiminin ilk başvurduğu şey olduğuna değinen Kerry, "Barışçıl bir çözüm sağlamak açık bir şekilde askeri müdahaleye tercih edilir" ifadesini kullandı.
 
Sürecin mevcut kurallar çerçevesinde devam etmesi gerektiğini söyleyen Lavrov ise "Diplomatik çözüme ulaşırsak askeri müdahaleye gerek kalmaz" dedi.
 
Lavrov, sorunun çözümü için barışçıl yol izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

NTV