"Esed gidici değil, süreci yönetecek"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in gidici olmadığını belirterek, “2014 yılı sonuna kadar kimyasal silahları yok edecek ve bu süreci Esed yönetecek.” dedi.

Esed gidici değil, süreci yönetecek
17 Eylül 2013 Salı 17:17 tarihinde eklendi.

Toprak, Gaziantepli işadamları, esnaf ve çiftçilerle buluşmak için Gaziantep’e geldi. Temaslarına CHP İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısı ile başlayan Toprak, Gaziantepli sanayici duraklarsa, şehir ekonomisi kadar Türkiye ekonomisinin de bundan olumsuz etkileneceğine dikkat çekti. Türk sanayisinin önünü açacak her türlü çalışmaya destek vereceklerinin altını çizen Toprak, dış politikayı eleştirdi.

Toprak, “Ermenistan’la, Irak’la, İran’la, Suriye ile sorunumuz var. Sıfır sorun denildi. Sıfır komşu kaldı. Bölgede söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak, güçlü bir ekonomiye sahip olmalıyız. Türkiye olarak, bölgede izole edilmiş bir ülke konumundayız. Yakın zamanda Irak’a ziyarette bulunduk. Başbakan bu ziyaretleri hangi sıfatla yaptığımızı soruyor. Ona buradan cevap veriyorum. Sizin gitmediğiniz sıfatla gidiyoruz. Irak halkının, Türk halkı ile sorunu yok. Irak devleti, AKP hükümetinin içişlerine karışmasından şikayetçi, bunun için de 2 yıldır işadamları Irak’ta çalışamıyorlar. Türkiye’nin sıkıntısı AKP iktidarıdır. Irak hükümetinin söylediği; 'Biz size inanıyoruz. Kerkük’te bölgesel havaalanı yapılacak, Bağdat tren hattı yapılacak, bunları gelsin işadamlarınız yapsın. Ama Türk hükümeti bizim işlerimize karışmasın.' Ermenistan’la, Irak’la, İran’la, Suriye ile sorunumuz var. Sıfır sorun denildi. Sıfır komşu kaldı. Biz gittiğimiz yerde itibar görüyoruz. Türkiye’nin gerçek dış politikasını anlatıyoruz. Yatırımcının önünü nasıl açabileceğimizi konuşuyoruz." şeklinde konuştu.

Hükümetin Suriye politikasının iflas ettiğini öne süren Toprak, Kilis nüfusundan daha çok mülteci olduğunu kaydetti. Toprak, sözlerine şöyle devam etti: “Gaziantep’te Kilis nüfusundan daha fazla mülteci var. Mültecilik, insan hakları meselesidir. Gaziantep’teki yerleşik yapıyı bozuyor. Mülteciler gelmeden mülteci kampları yapıldı. Bu planın bir parçasıydı. Her taraf ajan kaynıyor. Gayri resmi bir milyon insan Türkiye’de cirit atıyor. Sınırlar delik deşik oldu. Hangi ülkenin sınırları bu kadar rahat geçilir. Avrupa Birliği’ne girmeye aday bir ülke Türkiye, sınırları bu kadar rahat geçilen bir ülke Avrupa Birliği'ne alınır mı? 41 bin kişinin katilini Esed’in beslediğini biliyorduk. Tepki koyduk. Başbakan ne yaptı. Esed’le ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yaptı. Ailesiyle tatile çıktı. Sonra ne oldu da bu olaylar yaşandı. Esed gidici değil. 2014 yılı sonuna kadar kimyasal silahları yok edecek ve bu süreci Esed yönetecek. Yönetim değişikliği olmayacaksa bu insanlar Türkiye’de ne kadar kalacak, belli değil.” 


CİHAN