"Esed’in avukatı değiliz"

Putin, Suriye lideri Beşşar Esed ya da hükümetinin avukatı olmadıklarını, Rusya-ABD inisiyatifi ile planlanan uluslar arası konferansın krizin çözümü açısından yeni bir şans getirdiğini söyledi.

Esedin avukatı değiliz
12 Haziran 2013 Çarşamba 14:24 tarihinde eklendi.

Russia Today televizyonuna konuşan Putin, bölge ülkelerinin çabalarının, İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi ülkelerinin çözüm için daha aktif çalışması yönündeki girişiminin ve ABD-Rusya dışişleri bakanlarının başlattığı uluslar arası konferans planının Suriye’de krizin çözümüne katkı sağlamasını ümit ettiklerini kaydetti.

“Biz mevcut Suriye hükümeti ya da Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in avukatı değiliz.” değerlendirmesinde bulunan Putin, İslamiyet’in farklı mezhepleri arasındaki çatışmaya müdahil olmayı asla istemediklerini, bunun İslamiyet’in kendi iç meselesi olduğunu belirtti.

Rusya’nın Arap dünyası ile çok güzel ilişkileri olduğunu hatırlatan Putin, “Allah’a şükür İran’la da iyi ilişkilerimiz var.” dedi.

Bölgenin istikrar olması ile ilgili soruları yanıtlayan Rusya lideri, “Dışarıdan bazı insanlar bir bölgeyi beğendikleri ve demokrasi olarak adlandırdıkları şekle sokarak, tüm bölgeye barış ve düzenin hakim olacağını sanıyor. Bu böyle değil. Bölgenin özel durumu, tarihi ve gelenekleri dikkate alınmadan hiçbir şey yapılamaz. Dışarıdan bölgeye müdahale kesinlikle yanlış…” uyarısı yaptı.

Suriye’de kalıcı barış ve düzenin sağlanmasını, meşru ve bölgede yaşayan toplumların haklarının garanti edilmesini istediklerini ifade eden Putin, sistem değişiminin de ülkede yaşayan tüm halkların çıkarları, güvenliği ve hakları konusunda anlaştıkları yönde olmasına dikkat çekti. Rus lidere göre muhalefeti öne çekmek, birilerini devirmek tüm ülkeyi kaosa sürükleyebilir.

Ortaklarının bir kısım çifte davranışlarından şikayetçi olan Putin şunları söyledi: “Ortaklarımız bazı konuları cevaplayamıyor. Silahlı muhalefet olarak tanımlanan yapı içinde öne çıkanı ele alalım: El-Nusra Cephesi. ABD El-Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile terör örgütleri arasında kabul ediyor. Bu gelecekte Suriye hükümetinin parçası olacak mı? Bize ‘hayır’ deniyor… Nereye gönderilecek?... Ne yapılabilir? Bilmiyorum. Bu şaka değil, ciddi bir iş dostum!”

Bazı ülkelerin Suriye’de Esed’le savaşan güçleri desteklediklerini, diğer yanda da bu gruplarla Mali’da savaştıkları örneğini veren Putin, “Bunlar sadece aynı örgüt değil, aynı insanlar. Burada mantık nerede?.. Bunlar sadece boş söz ve kelimeler değil.” eleştirisi getirdi


CİHAN