Eski ABD Başkanı Carter Filistin için devrede

Eski ABD Başkanı Carter'ın, Suudi Arabistan'ın desteğiyle Hamas ve Fetih arasında yeni bir uzlaşı için çaba harcadığı öne sürüldü.

Eski ABD Başkanı Carter Filistin için devrede
26 Nisan 2015 Pazar 20:38 tarihinde eklendi.
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın, "Suudi Arabistan'ın desteğiyle Filistin'de Hamas ve Fetih hareketleri arasında yeni bir uzlaşı sağlanması için çalışmalar yürüttüğü" iddia edildi.
 
Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önde gelen Suudi yetkililerle bir araya gelen Carter'ın, Filistin uzlaşısının sağlanması için bu ülkeden müdahil olmasını istediğini ve Riyad yönetiminin de bu talebi olumlu karşılandığını söyledi. 
 
Suudi Arabistanlı yetkililerin "2. Mekke" uzlaşısının sağlanması için Hamas ve Fetih arasında ara bulucu olmaya hazır olduğunu ifade ettiğini aktaran Filistinli yetkili, Suudilerin ara buluculuk çalışmalarına başlamadan önce Hamas ve Fetih hareketlerinden uzlaşının sağlanması için "ciddi oldukları" konusunda garanti istediğini dile getirdi.
 
- "Katar'da Meşal'le görüşen Carter Gazze'ye gidecek"
 
Carter'ın da muhtemel bir uzlaşının şartları için "Hamas hareketinden yazılı garanti" istediğini aktaran yetkili, eski ABD Başkanı'nın son olarak bir süre önce Katar'ın başkenti Doha'ya gerçekleştirdiği ziyarette, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile bir araya geldiğini ve kendisinden "bu anlaşmanın sağlanması konusundaki ciddiyetleri hakkında güvence aldığını" iddia etti.
 
Söz konusu yetkili ayrıca Carter'ın gelecek perşembe günü Hamas yöneticileriyle buluşmak için Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini ve konu hakkında görüşmelerde bulunacağını söyledi.
 
Konuya ilişkin Suudi Arabistan ve eski ABD Başkanı Carter tarafından ise şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. 
 
İsrail'in Yediot Aharonot gazetesi de Carter ile eski Norveç Başbakanı Gro Brundtland'ın perşembe günü 3 günlük bir ziyaret için Gazze'ye gideceğini ileri sürmüştü.
 
Filitin'deki Hamas ve Fetih hareketleri arasında 8 Şubat 2007'de dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında "Mekke Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı sağlanmış, ancak birkaç ay sonra taraflar arasındaki çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle anlaşma bozulmuştu. 
 
Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te ulusal uzlaşı hükümeti konusunda anlaşmış ancak kurulan hükümetin İsrail ablukası altındaki Gazze'deki çalışmaları konusunda ilerleme sağlanamamıştı.

Anadolu Ajansı