Eski YÖK başkanına pankart sorusu

İkinci ''Ergenekon'' davasında tutuksuz yargılanan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, 25 Ekim 2003'te Ankara'da düzenlenen ''Cumhuriyet'e Saygı'' yürüyüşünde açılan ''Ordu Göreve'' yazılı pankartı, yürüyüş sırasında görmediğini söyledi.

Eski YÖK başkanına pankart sorusu
21 Şubat 2012 Salı 16:29 tarihinde eklendi, 1.352 kez okundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada çapraz sorgusu yapılan Kemal Gürüz'e Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ankara'da 25 Ekim 2003 tarihinde düzenlenen ''Cumhuriyet'e Saygı'' yürüyüşünde açılan ''Ordu göreve'' yazılı pankartı sordu.
    
Kemal Gürüz, o dönem Ankara Üniversitesi rektörü olan Nusret Aras'ın kendisini arayarak bu yürüyüşe davet ettiğini belirterek, ''Yürüyüşü düzenleyen Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği. Nusret Aras'ın ısrarlı daveti üzerine yürüyüşe katıldım. Arkada pankart açılmış. Benim haberim olmadı. Pankart açanlar yargılanmış. Beraat etmişler. Pankartı açanlar Türk Solu diye bir derginin etrafında toplanan bir grupmuş. Benim aleyhime yazılar yazdılar'' dedi.
    
Kemal Gürüz, Batı Çalışma Grubunu gazeteden duyduğunu, Cumhuriyetçi Çalışma Grubunu ise duymadığını ifade etti.
    
Kemal Gürüz, tutuklu sanık İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun ''Rektör olduğum süre içinde 3 yıl YÖK Başkanlığı yaptınız. Görev ilişkimiz dışında bir ilişkimiz oldu mu-'' sorusuna, ''Hayır'' cevabını verdi.
    
Hakkında rektör adaylarını karalayarak seçilmelerini engellediği iddiasının olduğunu hatırlatan Hilmioğlu, ''Ben sizi arayarak, rektör adayları hakkında fikrimi söyleyip, birilerini size karaladım mı-'' sorusunu da Gürüz, ''Hayır'' şeklinde cevapladı.
    
Hilmioğlu, emekli olduktan sonra Gürüz ile 98 kere telefonla görüştükleri iddiasını hatırlatınca Gürüz, bunun kendisine de mantıklı gelmediğini ifade ederek, ''Fatih benim arkadaşım. Yüzlerce rektör benim arkadaşım. Hala onlarla telefonda konuşuyorum. Konuşmalarımız tamamen YÖK üyeliği seçimleriyle ilgilidir. YÖK benim işim. Farklı görüşlerim var. O insanların seçilmeleri için uğraşmak benim doğal hakkım'' diye konuştu.
    
Yürüyüşle YÖK'ün alakası yoktur-
    
Hilmioğlu, Jandarma Genel Komutanlığında bazı rektörlerin katıldığı yemekli toplantıda, 25 Ekim 2003 tarihindeki söz konusu yürüyüş kararının alındığının iddia edildiğini hatırlatınca Gürüz, Jandarma Genel Komutanlığındaki toplantıdan haberi olmadığını ifade ederek, ''Israrlı davetleri kıramadığım için yürüyüşe gittim. Gösteri ve yürüyüşlere katılmaktan haz etmem'' diye konuştu.
    
Gürüz, Nusret Aras'ın Rektörler Komitesi toplantısında bütün rektörleri bu yürüyüşe davet ettiğini belirterek, ''Bu yürüyüşle YÖK'ün alakası yoktur. Rektörler Komitesinde, rektörler neyi uygun görüyorlarsa onu söylerler, faaliyetlerini bildirirler'' dedi.
    
Başkan Hasan Hüseyin Özese, Nusret Aras'ın davetinin öncesinde ve sonrasında Jandarma Genel Komutanlığındaki toplantıya katılıp katılmadığını, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur ile görüşüp görüşmediğini sordu.
    
Kemal Gürüz de, bu toplantıdan iddianame çıktıktan sonra haberdar olduğunu kaydetti.
    
Özese'nin ''Haberal ile aranızda ne tür ilişki var-'' sorusuna Gürüz, Haberal'ı Başkent Üniversitesi Rektörü olarak tanıdığını ifade ederek, ''Çok farklı görüşlerimiz vardı. Birçok konuda aykırıyız. Dostluğumuz yoktur. Ancak, Haberal sağlık problemi olduğunda canını dişine takmıştır'' diye konuştu.
    
Kemal Gürüz, Milli Egemenlik Hareketini duyup duymadığına ilişkin soruya da, ''Hiç bir bilgim yok. Haberal ile ilişkimiz zaman zaman çatışmaya varacak durumda'' dedi.
    
Kemal Gürüz, diyalog grubu, iktidar hareketi ve kırklar meclisini de duymadığını anlattı.
    
-Balbay: ''Gürüz ile telefonda görüşmedim''-
    
Tutuklu sanık Mustafa Balbay da, iddianamede Gürüz ile 8 kere telefonda görüştüklerinin yazıldığını ifade ederek, ''Görüşebilirim. Öyle bir yargım da yok. Ama hiç bir görüşme yapmadım. Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunun telefonu iddianamede benim üzerime gösterilmiş. Santral görüşmelerini benim üzerime yazmışlar'' dedi.
    
Balbay'ın, son 4-5 yıldır görüşüp görüşmediklerine ilişkin sorusuna Gürüz, Balbay'ı bir defa gazetenin santralinden aradığını belirterek, ''Gazetelerin eğitim muhabirleri beni ararlar. Benim beni arayan muhabirleri cevaben aradığım olmuştur'' cevabını verdi.
    
Kemal Gürüz, Balbay'ın ''Telefon dışında başka yerde, toplantılarda görüştüğümüz oldu mu-'' sorusunu ''Hayır'' diye cevapladı.
    
Duruşmaya öğle arası verildi.