Eskiden Asurilerin Patriklik merkeziymiş

Hakkari'nin Konak Köyü'nde bulunan Koçanis Kilisesi'nin restore edilip ibadete açılması için görüşmeler yapmak üzere kente gelen Doğu Asuri Kilisesi Irak, Ürdün ve Rusya Metropoliti Mor Gewargis Sliwa, Koçanis Kilisesi'nin Asuriler açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Eskiden Asurilerin Patriklik merkeziymiş
21 Ekim 2014 Salı 12:18 tarihinde eklendi.
Doğu Asuri Kilisesi Metropoliti Gewargis Sliwa, HDP Mardin Milletvekili Süryani asıllı Erol Dora ile birlikte Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu'nu ziyaret etti. Görüşmede, Hakkari'ye 20 kilometre uzaklıktaki Berçelan Yaylasında bulunan Konak Köyü'ndeki tarihi Koçanis Kilisesi'nin restore edilmesi konusu ele alındı. Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Gewargis Sliwa, dedelerinin Çukurca İlçesi'nin Aşuti Köyü'nden gittiğini belirterek şöyle konuştu:
 
"Öncelikle anavatanımda olduğum için çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Ne yazık ki tarihi mirasımızın bir çoğu tahrip edilerek yıkılmış durumda. Bunlar onarılıp restorasyondan geçirildikten sonra, başta Amerika ve Avustralya olmak üzere, bütün Avrupa'dan insanlar buraları görmek için Hakkari’ye geleceklerdir. Belki senede bir iki gün törenler yapabiliriz. Bunları yaptığımızda dünyanın her yerinden ABD, Avusturalya, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinde buraya insanlar toplanacaktır. Umuyoruz hem valilik, hem de belediye bizi destekleyeceklerdir. Bu konuda onlarla da görüştük. Bu kilise restore edilirse dünyanın bir çok yerindeki lideri de buraya davet edeceğiz." 
 
ESKİDEN ASURİLERİN PATRİKLİK MERKEZİYMİŞ
 
Sliwa ile birlikte Hakkari'ye gelen HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da, yaklaşık 100 yıl önce Asuri halkının Hakkari'yi boşalttığını, burada bir çok kilise ve manastırların Asurilere ait olduğunu söyledi. HDP'li Dora şöyle konuştu:
 
"Burada Asuriler büyük bir tarihi mirasa sahiptiler. Koçanis Kilisesi Doğu Asur Merkezi'nin patriklik merkezidir. Bir zamanlar patrik burada yaşıyordu. Bugün Doğu Asurilerin merkezi Patrikliği ABD'de. Burası restore edilip ziyarete açılırsa, ben inanıyorum ki ABD, Avusturalya başta olmak üzere dünyanın her yerinde insanlar gelip burada ibadet edecekler."