Eskimolar için imsakiye

“Beş vakit namaz, Türkiye’de hangi şartlara göre tespit ediliyorsa orada da tespit ediliyor”

Eskimolar için imsakiye
29 Ocak 2011 Cumartesi 09:37 tarihinde eklendi, 1.961 kez okundu.

 

Güneşin doğmadığı ve batmadığı zamanlarda namaz vakitlerinin nasıl tespit edileceği ile ilgili yıllardır tartışma yaşandığını dile getiren Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Abdülaziz Bayındır, “Beş vakit namaz, Türkiye’de hangi şartlara göre tespit ediliyorsa orada da tespit ediliyor” dedi.
 
12-15 Ocak tarihlerinde Norveç’in Tromso şehrinde Astronom Prof. Dr. Adnan Ökten ve Doç. Dr. Servet Bayındır ile birlikte kutup bölgelerinde namaz vakitlerini belirlediklerini söyleyen Bayındır şöyle devam etti: “Dünyada ilk kez böyle bir incelemeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Karşılaştığımız sonuçlar çok mutluluk verici, çünkü gözlemlerimizle, Kur’an-ı Kerim’de belirtilenler tamamen örtüşüyor. Çalışmamızın amacı 800 müslümanın yaşadığı Tromso gibi özellikler taşıyan bölgelerin, takvim, internet ya da başka bölgelerin namaz saatlerinden bağımsız bir şekilde görülebilmesi ve Kur’an-ı Kerim’de bildirildiği gibi ortaya koymaktır.”
 
İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten ise inceleme sürecinin astronomi ve dini açıdan değerlendirildiğini belirterek, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen namaz vakti tanımlarına uygun güneş hareketlerini tespit ettiklerini söyledi. 

Vatan Gazetesi