Eskişehir'den Kırım Türklerine destek

Eskişehir'de yaklaşık 800 kişi Kırım Türklerine destek vermek için bir araya geldi. 'Kırım Türk'tür Türk kalacak' sloganı atan kalabalık, Türkiye'nin Kırım Türkü Tatarlara sahip çıkmasını istedi.

01 Mart 2014 Cumartesi 17:31 tarihinde eklendi.
 
Eskişehir Kırım Derneği tarafından Porsuk Bulvarı'nda basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına, CHP Eskişehir Milletvekili ve Odunpazarı Belediye Başkan adayı Kazım Kurt, Eskişehir'in eski valisi ve MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Çalışıcı, Saadet Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fesih Bingöl, Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr.Nedim Ünal, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Kalabalık sık sık 'Kırım Türk'tür Türk kalacak' ve 'Hükümet uyuma Kırım'a sahip çık' şeklinde sloganlar attı. Kalabalıktakilerden bazıları Kırım'da yaşanacak olası bir katliamın önüne geçilmesini, buradaki Kırım Türkü Tatarlara sahip çıkılmasını gerektiğini belirtti.
 
Kalabalığa hitaben konuşan Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, 2 Şubat günü Ukrayna Parlamentosu'nun Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i görevden almasıyla başlayan gelişmelerin ülkeyi bölme aşamasına getirdiğini söyledi. Olcay, "Ukrayna'da yaşanan bu kaos ortamının bizim için en önemli kısmı, Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne olan etkisidir.

Kırım Meclisi'nde silahların gölgesinde alınan referandum kararında halka, 'Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsız devlet olarak Ukrayna sınırları içinde ikili anlaşmalar uyarınca varlığını sürdürmesini onaylıyor musunuz?' sorusu sorularak Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının yolu açılacaktır. Karar, Ukrayna'nın bölünmesine ortam hazırlayacak bir gelişmedir ve sonucu önceden bellidir. Amaç, Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasıdır" dedi.
 
Olcay, "Kırım'da yaşayan nüfusun yüzde 60'ı Rus'tur. Üstelik Rusya donanmasının en büyük birimlerinden birisi Sivastopal'da konuşlanmıştır. Dolayısıyla bu bölge Rus egemenliğine yatkın bir bölgedir. Kırım Tatarları Kırım'ın esas sahibi olan, yüzyıllarca orada yaşayan bir millettir.

Çeşitli sürgünlerden sonra 1990'dan itibaren yeniden dönen ve şu anda 300 bin civarında nüfusa sahip olan Kırım Tatarları, Kırım'da Ukrayna vatandaşı olarak Ukrayna'ya bağlı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve demokratik yönetimine saygı duyarak yaşamaktadırlar. Şu anda yaşanan olay aslında Kırım'da yüz yıllardır yaşanan Kırımlıları, Ruslaştırma politikasına katkı sunma çabasıdır. Kırım'da gerginlik o denli tırmanmıştır ki üniformalı ve silahlı kişilerce geçtiğimiz günlerde Parlamento ve başbakanlık binası dün de havaalanı işgal edilmiştir" diye konuştu.
 
Tatarların meşru temsilcisinin Kırım Tatar Meclisi olduğunu belirten Evren Olcay, Eskişehir Kırım Derneği olarak Kırım Tatar Milli Meclisi'ne geçmiş dönemde olduğu gibi bundan sonrada destek vereceklerini belirten Olcay, "Biliyoruz ki referandumun ortaya çıkaracağı olası siyasi tablo, Kırım Tatar soydaşlarımızın kazanılmış haklarını tehlikeye sokmasının yanında, Kırımlı soydaşlarımızın Sovyetler Birliği döneminde yaşadıklarına benzer bir faciayla karşı karşıya kalmaları ihtimalini artırmaktadır. Sürgünlerden ve türlü kıyımlardan kaçarak Türkiye'ye gelen ve ortak vatanımızda yaşayan Kırım Tatar Türklerinin Kırımla devam eden kan ve gönül bağları, Türkiye'yi bu noktada Kırım'a karşı daha sorumlu kılmaktadır" dedi.
 
Yaşanan gelişmelere hükümetin kayıtsız kalmaması gerektiğini belirten Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, "Günümüzde başta Eskişehir olmak üzeri Kırımdaki Tatar nüfusundan daha çok Kırım Türkü Anadolu'da yaşıyorsa, bunun sebebi Kırım Hanlığı'nın Rus nüfuzuna geçmesidir.

Dileğimiz, Kırım'daki gerginliğin bir an önce sona ermesi, Kırım Türklerinin hakları ile geleceklerinin teminat altına alınmasıdır. Bu sebeple Eskişehir'de yaşayan Kırım kökenli Türk vatandaşları olarak Hükümetimizin ve Dışişleri Bakanlığımızın gelişmelere kayıtsız kalmamasını ve Kırım'da insanca yaşama hakkı olan Kırım Türklerinin onurunun korunmasını, güvenliklerinin sağlanmasını ve bölge barışının temini hususunda soydaşlarımıza sahip çıkarak bu konunun uluslararası platformlarda takip edilmesini talep etmekteyiz" diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından basın açıklamasına katılan yaklaşık 800 kişi çeşitli sloganlar atarak yürüdü. Yaklaşık 200 metre kadar yürüyüp Sağlık Müdürlüğü karşısına gelen kalabalık daha sonra dağıldı. 

DHA