Esnaf: Taksitli satışı kaldıracağınıza vergileri kaldırın

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aldığı karar ile 1 Şubat’ta uygulanmaya başlanan kredi kartına taksit yasağı esnafları zor durumda bıraktı. Kararın küçük esnafı vurduğunu, küçük ve orta ölçekli firmaların kapanmasına, dolayısıyla işsizliğe sebep olacağını belirten esnaflar, sosyal bir kanamaya yol açacak karardan bir an önce vazgeçilmesini istedi.

Esnaf: Taksitli satışı kaldıracağınıza vergileri kaldırın
07 Şubat 2014 Cuma 16:00 tarihinde eklendi.

Büyük firmaların senet ya da hediye kartı gibi yöntemlerle yasağı deldiğini söyleyen esnaf, taksitli satış yerine vergilerin kaldırılması gerektiğine işaret etti.

Cep telefonu satışı yapan Mehmet Vural, kredi kartıyla telefon almak isteyen birçok müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Parası olmayan kredi kartıyla taksitli telefon alabiliyordu. Son kararla birlikte peşin parası olana telefon satabiliyoruz. Kredi kartıyla telefon almak isteyen birçok müşteriyi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Zaten satışlarımızı kredi kartıyla yapıyorduk. İşlerimizde oldukça düşüş yaşandı. Ya vergileri düşürsünler ya da taksit sınırlaması getirsinler. Taksidi kardıracaklarına vergileri kaldırsalardı bundan iyiydi.” şeklinde konuştu.

Aynı sektörde faaliyet gösteren Sinan Sarı ise kararın küçük ve orta ölçekli firmaların kapanmasına, dolayısıyla da işsizliğe sebep olacağını belirterek, “Tamamen sosyal bir kanamaya yol açacak bu karardan hükümetin bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Cep telefonu satan büyük iş yerleri hediye kart yöntemiyle kredi kartı yasağını delebiliyor, peki biz küçük esnaf olarak ne yapalım. Büyükşehirlerde firmalar devretmeye başlamış bile. Burada bir geçiş süreci uygulanabilseydi yerinde bir karar olurdu.” dedi.

Hakan Aydın ise telefon satışlarının bu kararla birlikte yüzde 70 oranında azaldığını kaydederek, “Kimse gelip de nakit olarak pahalı cihaz almıyor, sadece ucuz telefonları satabiliyoruz. Bu karar taahhütlü telefon satan GSM operatörlerinin işine geldi.” diye konuştu.

"KARAR ÇOK GEÇ KALDI, KEŞKE 4-5 SENE ÖNCE ALINSAYDI"

Kredi kartıyla iş yapan kuyumcular da karardan olumsuz etkilendi. Kuyumcu Murat Parlak, Sivas’ta kredi kartıyla satışa başlayan ilk kuyumculardan olduklarını belirterek, “Taksitli satışların durdurulması kararı bizleri çok etkiledi. Zaten birbuçuk aydır piyasada bir durgunluk vardı, bu karar da tuz biber ekti. 5 gün oldu karar çıkalı, işlerimizin yüzde 40 oranında azaldığını söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.

Şener Yılmaz da kredi kartını yanlış amaçlı kullananlar yüzünden devletin böyle bir karar aldığını hatırlatarak, “Bu karar, bizim işleri olumsuz yönde etkiledi. Piyasada kimse peşin çalışmıyor. Herkesin cebinde 2-3 kredi kartı var. En azından taksit sınırlaması getirilebilirdi.” dedi.

Ahmet Saygın ise kredi kartına taksit sınırlamasının çok geç alınmış bir karar olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: “Artık her alışveriş kredi kartıyla yapılıyor. 4-5 sene önceden böyle bir karar alınsaydı, şimdi keskin bir şekilde taksitli satışı durdurmak zorunda kalmazlardı. Bundan hem esnaf hem de vatandaş olumsuz etkilendi. Karar, taksitli satış yapan esnafları çok olumsuz bir şekilde etkileyecektir.” Vatandaşlar da telefon ve altını taksitli olarak alabildiklerini ancak taksitli satışların durdurulmasını anlayamadıklarını ifade ederek tepki gösterdi.
 


CİHAN