ETA'nın isim babası öldü

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın kurucularından yazar, dilbilimci ve politikacı Jose Luis Alvarez Enparantza öldü.

ETAnın isim babası öldü
14 Ocak 2012 Cumartesi 20:34 tarihinde eklendi.

ETA'ya (Bask ve özgürlük) 1958 yılında ismini veren kişi olarak bilinen, "Txillardegi" lakaplı Enparantza, 81 yaşındaydı. San Sebatian doğumlu olan Enparantza, üniversite öğrenciliği döneminde ETA ile bağlantılı faaliyetlere katılması nedeniyle birkaç kez tutuklanmış ve diktatör Franco döneminde, 1961 yılında, sürgüne gönderilmişti.
    
ETA'dan 1967 yılında ayrılan ve Franco'nun ölümünden (1975) sonra İspanya'ya dönen Enparantza, 2004 yılında yasadışı ilan edilen Batasuna Partisi'nden 1979 yılında senatör seçilmişti. Bask bölgesindeki ayrılıkçı Aralar ve Bask Milliyetçi Hareketi (ANV) partilerinden de 2005 ve 2008 yıllarında senatör adayı olan ancak seçilemeyen Enparantza, Bask'ın bağımsızlığından yana olan birçok gösteriye de katılmıştı.
    
Baskça'yı 17 yaşında öğrenen Enparantza buna rağmen birçok kitap yazmış, ödüller almış ve Bask dilinin gelişmesine katkı vermişti.