ETSO'dan Orta Avrupa'ya çıkarma

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından, 12-19 Şubat tarihleri arasında Orta Avrupa ülkelerine düzenlenen iş gezisi programı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı.

ETSOdan Orta Avrupaya çıkarma
14 Şubat 2014 Cuma 16:17 tarihinde eklendi.

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Bekir Talha Özmen, 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, ve oda üyesi işadamlarının yer aldığı heyet, Macaristan'da ilk ikili görüşmelerini gerçekleştirdi.

Erzurumlu iş adamları, Macar Ticaret ve Sanayi Odası ve Türk-Macar İşadamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi ile Türk ve Macar iş adamları katıldı. Toplantıda iki ülke ticaretinin artırılması için atılması gereken adımlar ve yatırım yapılabilecek sektörler üzerinde duruldu. Macar iş adamları ve Macaristan’daki Türk işadamları için Erzurum’da fırsat olabilecek yatırım potansiyellerinden söz eden Meclis Başkanı Özakalın, toplantının ve yapılacak görüşmelerin her iki ülke iş dünyası için ticari ve kültürel birlikteliğe katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, Erzurum’daki yatırım alanlarından söz eden Özakalın, ilin ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgi verdi.

Erzurum’un tarım, hayvancılık, turizm, sağlık, ağırlıklı olmakla birlikte hizmet sektörünün de ön plana çıktığını anlatan Özakalın, "Erzurum'dan Macaristan'a hayvansal ürünler, bal paketleme ve arı ürünleri tesisi, turizm yatırımları, rafine tuz tesisi, çimento üretim tesisleri, krom ve manyezit madenciliği ve işleme tesisleri, mermer araştırması ve işleme, patates nişastası, veteriner ilaçları, temizlik malzemeleri, mobilya üretimi, yonga levha, su şişeleme, tıbbi tekstil, torbalanmış toz kireç, alçı ve perlit tesisleri gibi mal ve hizmet sunabiliriz." dedi. Özakalın, ayrıca Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden birinin Erzurum Palandöken Kayak Merkezi olduğunu vurgu yaparak,"“Kış sporları ve kış turizmi hareketleri bakımından Türkiye’nin birinci derecede önemli ve öncelikli kayak alanları arasında yer alan Palandöken Dağları, kayak sporu ve kış turizmi hareketleri açısından uluslararası bir istasyon özelliği taşımaktadır. Erzurum, iklim özellikleri, coğrafi konumu, zengin doğal kaynakları ve tarihi, kültürel değerleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Erzurum’da 6 turizm yatırım belgeli tesiste 2 bin 256 yatak, turizm işletmesi belgeli 10 tesiste ise bin 941 yatak mevcuttur. 2011 Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları, Cumhuriyet tarihinin en önemli kamu yatırımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Mevcut potansiyeli ve yapılan bu yatırımlar, Erzurum’a bu alanda potansiyel bir yatırım sahası haline getirmiştir. Erzurum; kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânlarına sahiptir. Erzurum Havalimanı uluslararası hava bağlantısına sahip olup iç ve dış hat uçuşlara açıktır. Erzurum’un, Trabzon, İskenderun, Mersin gibi ülkemizin önemli ticaret limanlarına karayolu ve demiryolu bağlantısı mevcuttur. Erzurum, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu bağlantısı ile de Marmaray Projesi’nin entegrasyonu sonucunda Avrupa’dan Çin’e direkt demiryolu ulaşımının sağlanması sonucunda, Avrupa ve Asya pazarında transit bir alan konumuna gelecektir. Bu sebeple, Erzurum Avrupa ve Asya pazarında Türkiye’yi transit ülke konumuna gelecek bir şehirdir. Ayrıca, Erzurum’u merkez alan ve tüm bölgeyi ticaret ve taşımacılık üssü haline getirebilecek olan Palandöken Lojistik Köy Projesi uygulama aşamasına girmiştir."

ETSO’nun Orta Avrupa gezisi kapsamında ayrıca, Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Viyana Ticaret Odası, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da ise Çek-Türk Müşterek Ticaret Odası’na ziyaretler gerçekleştirilecek.

 


CİHAN