Euroyu kurtarana 250 bin sterlin

İngiltere'de Next perakende zincirinin CEO'su iş adamı Lord Wolfson, euro birliğinden çıkış için en iyi yöntemi önerecek ekonomiste 250 bin sterlin (732 bin TL) ödül verileceğini açıkladı.

Euroyu kurtarana 250 bin sterlin
21 Ekim 2011 Cuma 12:25 tarihinde eklendi, 1.040 kez okundu.

 

Düşünce kuruluşu Policy Exchange tarafından da desteklenen öneri, Nobel'den sonra ekonomistlere önerilen en yüksek miktarlı ödül oldu. 
 
Independent Gazetesi'nin haberine göre Wolfson, 17 üyesi bulunan euro birliğinden düzensiz bir şekilde ayrılmanın Avrupa'nın tasarruf ve istihdamının yanı sıra uluslararası bankacılılık sisteminin istikrarına da zarar verebileceğini söyledi.
 
Aynı zamanda ülkesinde iktidar partisinin de bağışçıları arasında bulunan Wolfson, ödülün amacının ise euronun daha istikrarlı para birimleri arasına sokulması için çaba sarf edildiği konusunda güven sağlamak olduğunu belirtti. Wolfson, ayrıca euro sonrasında euro bölgesinin nasıl bir şekil alabileceğinin gösterilmesinin de ödülün amaçları arasında yer aldığını belirtti.
 
Wolfson, "Karşı karşıya bulunduğumuz riskler çok büyük. Dünya ekonomisinin geleceği önemli ölçüde Avrupa'da birkaç sene içinde yaşanacak olan şeylerle belirlenecek. Ben de birçok Avrupalı iş adamı gibi euro bölgesinin istikrara kavuşacağını umut ediyorum ancak şu anda durum pek de öyle görünmüyor. Avrupa, uyku halindeyken bir siyasi boşluğa sürüklenmemeli" dedi.
 
Wolfson, ödülün dünyanın en parlak ekonomistlerini, siyaset nedeniyle oluşan bu boşluğu doldurma yöneltmeyi hedeflediğini de ekledi.
 
Önde gelen ekonomistlerin değerlendireceği ödül adayları için başvurular 31 Ocak 2012 tarihinde sona erecek.