Ev kredisini ödemek için yeraltında çalışmayı kabul etmiş

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde su basması sonucu kömür ocağında mahsur kalan işçilerden Mehmet Baha'nın, daha önce elekçi olarak madenin dışında asgari ücretle çalıştığı, ev kredisini ödemek için 2 bin lira ücret alabilmek için yeraltında çalışmayı kabul ettiği ortaya çıktı.

Ev kredisini ödemek için yeraltında çalışmayı kabul etmiş
31 Ekim 2014 Cuma 15:00 tarihinde eklendi.
Mehmet Baha'nın eşi Emiş Baha ise, 2.5 yaşındaki kızının sürekli 'Anne babam ne zaman gelecek. Bana ne zaman çikolata getirecek' diye sorduğunu söyledi.
 
Kömür ocağından mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışması sürerken, bir yandan da yaşadıkları dram ortaya çıkıyor. İşçilerden Mehmet Baha'nın eşi Emiş Baha, 8 yıllık evli olduklarını ve yaklaşık 6 yıl çocuklarının olmadığını anlattı. Emiş Baha, tek çocukları Meryem'in henüz 2.5 yaşında olduğunu söyledi.
 
BANKA KREDİSİ ALMIŞTI 
 
Eşinin 9 yıldır maden işçisi olarak çalıştığını, mahsur kaldığı madende ise 4 yıldır çalıştığını belirten Emiş Baha, 'Eşim normalde elekçi olarak asgari ücretle çalışıyordu. Eşime yeraltında ocağın içinde çalışırsan 2 bin lira veririz demişler. Biz de 40 bin lira kredi çekip ev almıştık. Geri ödemesi 543 lira taksitle 60 bin lira oluyor. Eşim de ev kredisini ödemek için kabul edip, yeraltında çalışmaya başlamıştı' dedi. 
 
Eşine ve arkadaşlarına şirketin 3 aydır ücret ödemediğini belirten Emiş Baha, "Ramazan bayramından itibaren eşim maaşını alamıyor. Ufak tefek cep harçlığı alıyor. Üç aydır çektiğimizi bir ben bilirim, bir eşim. Şu evin dört duvarını dili olsa da konuşsa' diye konuştu.
 
Eşinin torba yasa nedeniyle madenin üretime ara vermediği yaklaşık 1.5 ay boyunca kahvede garson olarak çalıştığını ifade eden Baha, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Sabah 08.00'de giderdi 24.00'te gelirdi. 50 lira yevmiye alırdı. Çocuğunun yüzünü bile göremiyordu. Artık çocuğum babasını görmek için kahvenin önüne gidiyordu. Ancak orada görüyor ve çikolata alıyordu. Kızım bana şimdi 'Anne babam nerede, ne zaman gelecek. Ne zaman babam bana çikolata alacak' diye soruyor. 'Babam suyun içinde mi?' diye soruyor. 2 gündür kızıma bir şeyler anlatmaya çalışıyorum ama söyleyemiyorum. Eşim bizi kimseye muhtaç etmemek için gece gündüz çalışıyordu.'
 
Emiş Baha, eşi Mehmet Baha'nın olay günü ücretini almak için gittiğini belirterek, 'Olay günü sabah sırf birikmiş ücretini alabilmek için gitti. Sabah bana 'Emiş, bugün maaşı alabilirsem, nereye borcumuz var' diye sordu. Hesap yapıp, borçları yatırmayı düşünüyordu ama hayali gerçekleşmedi. Ben hakkımı arayacağım. Patronun yakasını bırakamayacağım' dedi.
 
Kurtarma çalışmalarının yeterince hızlı ilerlemediğini söyleyen Emiş Baha, 'Herkes boyunu göstermek için buraya geliyor. Bize bıraksalar biz o suyu avuç avuç dışarı çıkartırız' diye tepkisini dile getirdi.