Ev sahiplerine müjde!

Maliye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni hazırladıkları gelir vergisi tasarısında vatandaşa vergi teşviği getireceklerini açıkladı.

Ev sahiplerine müjde!
27 Kasım 2012 Salı 08:47 tarihinde eklendi.

Mehmet Şimşek, “Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nda enerji tasarrufu sağlayıcı harcamalar teşvik ediliyor. Kiraya verilen gayrimenkul için yapılan ısı yalıtımı, izolasyon, enerji tasarrufu ve depreme karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik harcamalar beyan edilen gelirden indirilebilecek” dedi.

 
Şimşek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken, ev sahiplerine söz konusu müjdeyi verdi. Halen ev sahipleri kiraya verdikleri evleriyle ilgili götürü usulde vergilendirilerek, yaptıkları bakım onarım masraflarının yüzde 25 oranında vergiden düşebiliyor.
 
Örtülü ödenek sorusu
 
Şimşek, milletvekillerinin soruları üzerine örtülü ödenekle ilgili kanun çerçevesinde harcamaların yapıldığına dikkati çekerek, ”mahremiyet olduğu için” bilgi vermenin söz konusu olmadığını belirtti.
 
Şimşek, “Yazar kasa ile POS makinelerin birleştirilmesi yönünde bir irade ortaya koyduk, 2015 yılına kadar bu tamamlanacak. Elektronik fatura kapsamını genişletiyoruz. Kurumlar arası veri paylaşımını artırıyoruz. Yeni gelir vergisi kanununda, buna ilişkin hususları çalıştık. Bir yandan doğrudan vergilerin artırılması için, bir yandan adaletin sağlanmasına yönelik adım atmayı düşünüyoruz” dedi.
 
Konutta değere göre KDV
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini ve buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararını bu yıl çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Şimşek, daha önce, konutlarda değere göre KDV uygulaması getireceklerini ve buna yönelik bir çalışma başlattıklarını açıklamıştı. Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda Şimşek, “Konutta KDV düzenlemesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını bu yıl çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
2B’ye 427 bin başvuru
 
Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin düzenleme kapsamında 23 Kasım itibarıyla yapılan başvuru sayısının yaklaşık 427 bine ulaştığını kaydeden Şimşek, “Başvurular, tespit edilen 2B kullanıcı sayısının yüzde 68’ine denk geliyor. Aralık ayında bu taşınmazların satış işlemlerini başlatacağız” dedi.
 
GYO’larla ilgili çalışma var
 
Şimşek, komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki “kazanç istismarı” ile ilgili de çalışmalarının olduğunu belirterek, “Bununla ilgili bir düzenlememiz var. Geçer mi geçmez mi bilmiyorum ama bir çalışmamız var” dedi. Ekonomi yönetimi, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi istisnasının kaldırılmasına yönelik Eylül’de çalışma başlatmıştı.

Vatan Gazetesi