Evde Sağlık Hizmetleri

Evde sağlık hizmetleri, evde sağlık ve bakım hizmeti veren ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan resmi kurumlardır. Profesyonel sağlık ekipleriyle çalışan bu kurumlar sayesinde hastalar ve yaşlılar güvenle evlerinde sağlık ve bakım hizmeti alabilir.

Evde Sağlık Hizmetleri
09 Mart 2020 Pazartesi 13:21 tarihinde eklendi, 1.360 kez okundu.

Evde sağlık hizmetleri, evde sağlık ve bakım hizmeti veren ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan resmi kurumlardır. Profesyonel sağlık ekipleriyle çalışan bu kurumlar sayesinde hastalar ve yaşlılar güvenle evlerinde sağlık ve bakım hizmeti alabilir.   
 

Evde sağlık hizmetlerininamacı, medikal tedavilerine evlerinde devam edilmesi gereken hastalara branş doktoru, hemşire, hasta bakıcı, laboratuvar, radyoloji, fizyoterapi ve medikal cihaz hizmetlerinin multidisipliner bir şekilde evde sağlık hizmetlerinin organize edilmesi ve planlanmasıdır. Evde sağlık hizmetleri, aynı zamanda herhangi bir sağlık problemi olmayan fakat yaşlılık nedeniyle bakım ihtiyacı gereken kişilere hasta bakıcılar aracılığıyla bakım hizmeti organizasyonu da sağlamaktadır.
 

 Evde sağlık hizmetleri, ailelerin talepleri doğrultusunda her yaştan bireyin ve yaşlının herhangi bir nedenden yaşadığı sağlık problemleri sonrası oluşan sağlık ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması için geniş bir hasta kitlesine verilebilir.
 

Hangi hastalıklar için evde sağlık hizmetleri talep edilir?
 

Aileler tarafından evde sağlık ve bakım hizmetleri talep edilen belli başlı hastalık grupları vardır. Yatalak hastalar, yoğun bakım sonrası tedavisine devam edilen hastalar, ortopedik vakalar (kalça kırıkları, ameliyatlar vb), nörolojik hastalıklarda sağlık ve bakım desteği (felç, omurilik yaralanmaları, Alzheimer vb), kalp rahatsızlıkları (by-pass sonrası vb) kronik rahatsızlıklar (KOAH, astım gibi solunum hastalıkları vb), tansiyon veya diyabeti hastaları ile son dönem (terminal) kanser hastaları için evde sağlıkhizmetlerinden sağlık ve bakım desteği istenebilir.
 

Sağlık ve bakım konusunda evde sağlık hizmetleri alan kişiler, güvenli ev ortamlarında birebir bu destekleri aldıkları için bir avantaja sahip olurlar. Evde sağlık hizmetleri sayesinde tedavide komplikasyon veya enfeksiyon riskleri azalır,  kişilerin yaşam kaliteleri artar ve bu durum tedaviyi veya bakımı olumlu yönde desteklemiş olur.
 

Evde sağlık hizmetleri, hasta ve yaşlılara sağlık ve bakım konusunda birebir özel hizmet sunarken, aynı zamanda aile yakınlarının da üzerlerinden büyük bir yük almaktadır. Aileler profesyonel bu evde sağlık hizmetleri sayesinde yapmaları gereken veya erteledikleri işlerini gönül rahatlığıyla yapabilir (iş gezileri, seyahat veya günlük aktiviteler).   
 

Evde sağlık hizmetleri nasıl organize edilir?
 

Evde sağlık hizmetleritalep eden ailelerin öncelikle yapması gereken şey, bu konuda profesyonel bir firma ile iletişime geçmektir. Ardından evde sağlık hizmetleri yetkilileri ailenin talebini dinleyerek gerekli tüm detayları edinir, gerekirse uygun oldukları bir zamanda evlerine bir ekip göndererek hastayı değerlendirir. Ardından talep edilen hizmeti (hekimlik, hemşirelik, hasta bakıcı, fizyoterapi, laboratuvar veya radyoloji hizmetleri için) vermek üzere ekiplerini yönlendirerek hizmet sürecini başlatır.
 

Evde sağlık hizmetlerininsüresi talep edilen hizmete göre değişkenlik göstermektedir. Tedavi amaçlı taleplerde hastanın durumuna göre saatlik veya günübirlik evde sağlık hizmetleri verilebileceği gibi gerekli durumlarda bu süre daha da uzatılabilir. Yaşlılık nedeniyle evde bakım hizmeti talep edildiğinde ise, hasta bakıcılar haftalık, aylık veya daha uzun süreli olarak yaşlıların bakım ihtiyaçlarını karşılamak üzere evlerinde onlarla birlikte kalabilir. Hizmet süresinin ne zaman bitirileceği yine hastanın durumuna, hekimin görüşüne, ailenin isteğine ve evde sağlık hizmetleri veren kurumun raporuna göre belirlenir.