Evini kendi eliyle yıktı

MARDİN'de Valik ve Belediye tarafından yürütülen 'Tarihi dönüşüm' projesi kapsamında görüntü kirliliğine neden olan binaların yıkımı sürerken, avukat Mahmut Can evini Vali Turhan Ayvaz ile birlikte yıktı.

Evini kendi eliyle yıktı
02 Ocak 2013 Çarşamba 18:40 tarihinde eklendi.

Farklı dil, din ve kültüre sahip insanların yüzyıllardır barış ve huzur içerisinde yaşadığı Mardin, uygulanan kentsel dönüşüm projesiyle 100 yıl öncesine dönüştürülecek. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 7 bin yıllık tarihe sahip Mardin, çarpık yapılardan arındırılarak asil listeye girmeye hazırlanıyor. Mardin Valiliği ve Belediyesi tarafından yürütülen 'Tarihi dönüşüm' projesi kapsamında Üçyol Mevkii'nde avukat Mahmut Can'a ait bina da yıkıldı. Can, eline kazma alarak binayı Vali Turhan Ayvaz ile birlikte yıktı.

 
Vali Ayvaz, Can Ailesi'nin bu güzel davranışlarını diğer Mardinli ev sahiplerine örnek olmasını istedi. Tarihi projenin en önemli safhası alt yapıyı hemen hemen bitirdiklerini söyleyen Vali Ayvaz, şunları söyledi:
 
"Şu anda ikinci önemli safhası bu betonarme binaların yıkılmasıdır. Bu betonarme binalar yıkıldığı zaman bu şehrin gerçek görüntüsü ortaya çıkacaktır. Bu betonların yıkılması safhasında bütün her şeyi devletten beklemediği Can Ailesi'nin yaptığı gibi betonarme binaları kamulaştırma yapılmadan bizzat kendileri yıkılmaları bize hız verir. Şu anda 150 bina yıkıldı. Hali hazırda şu anda Mardin'de 500 tane bina yıkılması gerekiyor. Bazıları kat şeklinde bazıları komple yıkılacak. Restore binalar da yapılacak. 5 bin civarında dairenin yıkılması gerekiyor. Şu anda biz işin yüzde 60 kısmını bitirdik. 2 yıl sonrada tamamını bitirmemiz gerekiyor. Daha önce burada telefon elektriktik kabloları yoktu. Onları ortadan kaldırdık. Burası tarihi bir film platosu, sinema platosu olması için bunları yer altına aldık. Şimdi yeni yapılan betonarme binaları yıkıyoruz. Bunları birer birer kamulaştırıp yıkıyoruz. Her binayı birer birer kamulaştırıp yıkmak bir külfet. Bu yüzden devlet vatandaş işbirliği arzu ediyoruz. Bu güzel örneğini can ailesinden görüyoruz. Kendileri kamulaştırma veya başka bir ücret istemeden binanın bir katını yıkmaya başladılar. Mali durumu iyi olan Mardinli vatandaşlarımızdan bu tarihi bölgedeki betonuma binalarını kendileri yıkmalarını arzu ediyoruz."
 
Avukat Mahmut Can ise Mardin'in UNESCO'ya girmesi için elerinden geleni yapacaklarını söyledi. Can, "Bu güzel çalışmalarından dolayı ilham aldık ve bizi UNESCO'ya girdirtmesi için bütün çabalarını da boşa çıkarmamak için, bizimde kendi cabamızla bir hizmet bir yardım olsun diye yaptık memleketimizin daha güzel görünmesi için ne varsa gene yapmaya hazırız. Bundan dolayı da mutluyuz. Ve bu memleketimize de çok çalışan sayın valimize de teşekkür ediyorum. Memlekete kim ne yapmak istiyorsa güzel şey yapıyorsa Allah ondanda razı olsun. Bunun bir an önce yapılması ve bitirilmesi UNESCO'ya girilmesi bizim için fevkelade bir ortam teşkil edecek" dedi.
 
Mardin Valisi Turhan Ayvaz, daha sonra Can Ailesi adına avukat Mahmut Can'a teşekkür plaketi verdi.

DHA