Evlatlık almaya yasal engel

Somali’de yaşanan açlık, yoksulluk ve dram Türkleri harekete geçirdi ama arada engeller var

Evlatlık almaya yasal engel
23 Ağustos 2011 Salı 09:08 tarihinde eklendi, 2.089 kez okundu.

Şu ana kadar 700’ün üzerinde aile, 5 yaşın altında 30 bin çocuğun açlıktan öldüğü Somali’deki çocukları evlat edinmek için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK), Dışişleri Bakanlığı’na ve Somalı Büyükelçiliği’ne başvurdu.

Afyonkarahisar’dan 1 yaşında Bilge adında bir kızı olan 29 yaşındaki Mejnun Sancak, evlat edinmek için Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na çağrıda bulunan Sancak, “Somali’den bir çocuk evlat edinmek istiyoruz. Lütfen yardım edin” dedi.

Ancak şimdiye kadar yapılan başvuruların tümü yasal engel nedeniyle sonuçsuz kaldı. Çünkü ne Türkiye’de, ne de Somali’de yurtdışından evlat edinmeyi düzenleyen bir yasa yok. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, bu konuyla ilgili çok sayıda telefon aldıklarını ve talep bulunduğunu belirtirken şu anda yabancı bir ülkenin vatandaşını evlat edinilmesiyle ilgili yasal bir düzenlemenin mevcut olmadığını açıkladı.

Somali Büyükelçisi de bu konuda kendi ülkelerinde de bir düzenleme olmadığı için bu tarz talepleri karşılamının mümkün olmadığının altı çizdi.


Vatan Gazetesi