Evrenin en büyük fenomeni

Kara delikleri uzayın en korkutucu bir olayı olarak tanıdık. Bunlar, maddenin adeta ezilerek yok olduğu görünmez noktalar olarak bilinir. Yıldızlarının ölümünün bir sonucu olan kara deliklerden ışık da dahil olmak üzere hiç bir şey kaçamaz.

Evrenin en büyük fenomeni
07 Nisan 2012 Cumartesi 11:47 tarihinde eklendi, 1.556 kez okundu.

 

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, kara deliklerin çekim gücü çok fazladır. Çünkü kara delikler çok küçüktür. Yer çekimi nesnenin kütlesi ve sizden uzaklığıyla ilgili olarak iki şeye bağlıdır. Bu nedenle bir yıldıza doğru yolculuk edildiği zaman, bunların çekim gücü yüzeye yaklaştıkça artacaktır. Yıldızın iç kısımlarına doğru hareket etmeye devam edildiğinde ise yer çekiminin yeniden azaldığını görülür. Bu durum maddenin yerçekimi gücüne karşı harekette bulunmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle yıldız gibi küresel bir nesne için maksimum yerçekimi yüzeydedir.
 
Şimdi bir yıldızın tüm kütlesinin sadece birkaç kilometre uzunluğundaki bir kara deliğin içine sıkıştığını hayal edin. Bu sefer, yıldıza doğru seyahat ettiğiniz anki gibi yıldızın orijinal yüzeyindeki çekim merkezi değişmiştir. Yıldızın içine doğru gittikçe bu sefer yer çekimi gücü azalmaya değil, artmaya devam eder. Kara deliğin yüzeyine ulaştığınızda yer çekimi çok büyüktür. Bu nedenle kara deliklerin çekim gücü fazladır. Çünkü kara delikler küçüktür ve teorik olarak onlara çok fazla yaklaşılmaz.