Evsizlerden 'Sarai Sierra' eylemi

Şefkat-Der, Sarai Sierra cinayetinin ardından tarihi surlardan evsizlerin uzaklaştırılmasının gündeme gelmesi üzerine protesto eylemi yaptı.

Evsizlerden Sarai Sierra eylemi
11 Şubat 2013 Pazartesi 15:16 tarihinde eklendi.

Eylemde yapılan açıklamada, evsiz vatandaşların mağduriyetine dikkat çekilerek, "Devlet surlara sığınan evsizleri de buradan sürmektedir. Camilere, AVM’lere almıyorsunuz, denize mi dökeceksiniz? Olmadı gaz odalarına kapatalım.” denildi. 

 
ABD vatandaşı Sarai Sierra'nın cesedinin Tarihi Yarımada'yı çevreleyen surlarda bulunması üzerine, surların güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Tarihi surların temizlenip, özellikle evsiz vatandaşların ve madde bağımlılarının mekanı olmaktan çıkarmaya yönelik çalışmaların tasarlanması, Sefkat-Der'i harekete geçirdi. Şefkat-Der üyeleri ve evsiz vatandaşlar Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek protesto eylemi düzenledi. 
 
Eylemde evsizlerin barınaksız bırakıldığına dikkat çekildi. Dernek Başkanı Hayrettin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD’li Sierra’nın katledilmesi hepimizi derinden üzmüştür. Yetkililer, Sierra’nın katledilmesinden sonra evsizleri potansiyel katil olarak göstermiştir. Evsizlerin surlardan sürülmesi asla kabul edilecek bir şey değildir. Onlara zaten camiler kapalı, metruk binalar kapalı. Üşüyen bir evsiz metruk binaya bile girse, ‘Aman yangın çıkarır!’ diye kovulur. Evsizler üşüdüğü zaman AVM’lere ‘kokuyor’ diye alınmaz.” dedi.
 
'EVSİZ KADINLARDAN TECAVÜZE UĞRAMAYAN YOKTUR'
 
Evsiz kadınların tamamının tecavüze uğradığını savunan Bulan,”Yaşlı erkeklere dahi tecavüz edilmekte. Evsizler üşümekte, donarak ölmekte. Devlet surlara sığınan evsizleri surlardan da kovmaktadır. Camilere, almıyorsunuz, AVM’lere almıyorsunuz, denize mi  dökeceksiniz? Olmadı gaz odalarına kapatalım.” şeklinde konuştu.
 
'DIŞARIDA YAŞAYANLAR POTANSİYEL SUÇLU DEĞİL'
 
Yıllarca sokakta kalmasına rağmen hiç kimseye zarar vermediğini aktaran 56 yaşındaki Fikret Şülen, “Sığındığım yere gece gider, ezanla kalkardım. Günlük 3 saat uyku uyurdum. Çöplerden beslenirdim. Kimseden para isteyemezdim. Sigara içiyordum. Yerlerden sigara toplar içerdim. Çok şükür şu an ayaklarımın üzerindeyim. Dışarıda yaşayan insanlar, içeride yaşayan insanlardan bu ülkenin kimliğini daha fazla hak ediyorlar. Hiç kimse dışarıda yaşayan insanları potansiyel suçlu olarak görmesin.” ifadelerini kullandı.  
 
'13 YILDIR SOKAKTA YAŞIYORUM'
 
13 yıldır sokakta yaşadığını dile getiren Kadir Atakurt ise bir gününün nasıl geçtiğini şöyle anlattı: “ 7-8 arkadaş metruk bir binada yaşıyoruz. Dönerci ağabeyler bize yemek veriyor. Çalışmıyorum. Geceleri battaniye ile ısınıyoruz. Surlarda da yaşadık. Hep dışarıda yaşayan insanların üzerine atıyorlar suçu ama ben inanmıyorum. Bir evsiz asla böyle bir şeye (cinayete) cesaret edemez.”

CİHAN