EXPO 2016’da temeller atıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, EXPO’nun Türkiye ve Antalya için önemli bir proje olduğunu söyledi.

23 Ağustos 2013 Cuma 20:24 tarihinde eklendi, 1.026 kez okundu.

Türkiye’nin 160 yıllık tarihe sahip EXPO’ya ilk kez ev sahipliği yapacağını hatırlatan Bakan Eker, EXPO’nun 4 bin endemik bitkiye sahip olan Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini dünyaya tanıtacağını söyledi.

EXPO 2016 Antalya sergi alanına yapılacak sedde, sedde üstü yol, drenaj ve EXPO gölünün temeli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katıldığı törenle atıldı. Aksu ilçesindeki Expo alanında düzenlenen törende konuşan Bakan Mehdi Eker, EXPO 2016’nın temasının ‘Çiçek ve Çocuk’ olduğunu hatırlatarak, organizasyonun 23 Nisan 2013’te başlayacağını ve 6 ay süreceğini söyledi.

Eker, “İnsanlığa bu varlığın güzelliklerini ve bunu üzerinden gelecek tasavvurumuzu, geleceğe ait düşüncemizi, yeni bir dünya teşekkül ettirme projesi olarak dünyaya tanıtmış olacağız.” dedi. Türkiye, çocuk teması ile EXPO düzenlerken, Mısır ve Suriye’deki çocukların kimyasal silahlara hedef edilerek ‘hunharca katledildiğini’ ifade eden Bakan Eker, çocuklara yönelik bu saldırıları ‘nefretle kınadığını’ kaydetti. Eker, “Çocukların hunharca katledilmesini büyük üzüntü, esef ve kederle şahit olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DRENAJI

Bakan Eker, Aksu’daki bin 100 dönümlük alanda yapılacak 40 kilometrelik drenajın Türkiye’nin en büyük drenaj çalışması olacağı bilgisini verdi. Eker, amaçlarının, EXPO ile Antalya’ya geçici bir sergi alanı değil, gelecekte de kullanılacak kalıcı bir eser bırakmak olduğunu söyledi.

5 MİMARİ PROJE DEĞERLENDİRİLİYOR

EXPO alanı için yönetim kuruluna 5 mimari proje sunulduğunu belirten Eker, “Mimari proje unsurları yarışmalarla belirlenecek. Unutmayalım ki dünyada her yıl 10 milyonlarca turistin ziyaret ettiği Paris’teki Eyfel Kulesi bir EXPO ürünüdür.” dedi. Temeli atılan çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydeden Eker, ekim-kasım gibi alanın ağaçlandırmasına başlanacağını ifade etti.

EXPO’DA EYLEM SAFHASINA GEÇİLDİ

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de atılan temellerle EXPO’da eylem safhasına geçildiğini belirterek, alanın yakın zamanda şekilleneceğini söyledi. Öztürk, “Kısa süre sonra halkın gözünün önünde pek çok şeyin yükselmekte olduğu görülecektir. Büyüyüp gelişecek EXPO alanı ile 2016’da Antalya’ya ve Türkiye’ye layık proje gerçekleşecektir. Bu Türkiye’nin prestij projesidir. Antalya’nın yüzakı olacaktır. Bu sayede Antalya’nın pek çok altyapı sorunu çözülecek.” diye konuştu. Vali Öztürk, EXPO alanına yapılacak yatırımlarla Antalya’nın 100 yıl kullanılacak kalıcı tesislere kavuşacağını söyledi.

EXPO POLİTİKA ÜSTÜ

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ise EXPO’nun tüm politik görüşlerin dışında bir proje olduğunu belirterek, hayata geçmesi için görüşü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerinin katkısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Badak, şöyle dedi: “Bir an önce tamamlanması ve hayata geçmesi için çaba içinde olmalıyız. Hükümet olarak bütün gücümüzü ortaya koyacağız. Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte Antalyalıların da aynı çaba içinde olacağını düşünüyorum.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da EXPO projesinin Aksu’ya ve Antalya’ya değer katacağına inandığını dile getirerek, “Önümüzde 2,5 sene var. Projeler çok yakında temel atmayı takip ederek hayata geçecektir.” dedi. Konuşmaların ardından temeli birlikte atmaları için protokol üyeleri kürsüye davet edildi. Butona çocuklarla birlikte basıldı.

EXPO BULUŞTURDU

Temel atma töreni farklı görüşlerdeki bir çok ismi bir araya getirdi. Bakan Eker, AK Parti Antalya milletvekilleri Menderes Türel, Mevlüt Çavuşoğlu, Sadık Badak, Hüseyin Samani, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk’ün yanı sıra törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, MHP İl Başkanı Osman Çetin, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Çelik, Muratpaşa ve Konyaaltı’nın CHP’li belediye başkanları Süleyman Evcilmen ve Muhitten Böcek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, kamu kurumlarının amirleri, EXPO gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.


CİHAN