EXPO 2020 için İzmir'in sunumu bugün yapılıyor

EXPO 2020'ye aday şehirlerin sunumları, Fransa'nın başkenti Paris'teki Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'nda bugün yapılacak.

EXPO 2020 için İzmirin sunumu bugün yapılıyor
22 Kasım 2012 Perşembe 09:16 tarihinde eklendi, 1.062 kez okundu.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO 2020 adayları arasında İzmir'in şansının yüksek olduğunu belirterek, "İklim şartlarına, coğrafi konumlarına, bitki örtüsüne, dünyadaki büyük önemli merkezlere yakınlıklarına, bölgeye verecekleri sinerji potansiyeline baktığınız zaman İzmir en şanslı şehir. İzmir'in kazanacağından umutluyum" diye konuştu. 
     
EXPO 2020'ye aday şehirlerin sunumları, Fransa'nın başkenti Paris'teki Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'nda bugün yapılacak. 
   
İzmir'in "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar/Herkes İçin Sağlık" temalı sunumuna katkıda bulunmak için Paris'e gelen Bakan Günay, AA'ya bugüne kadar yapılan çalışmaları değerlendirdi. 
     
Her 4 ayda bir Paris'te EXPO adayı ülkelerin kendi şehirlerini tanıtacak olan toplantılara katıldığını belirten Günay, Türkiye'nin bu kapsamda üçüncü kez bu toplantıya katıldığını söyledi. İlk toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, ikincisine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katıldığını hatırlatan Bakan Günay, son toplantıya da kendisinin destek vereceğini kaydetti. Bakan Günay, "İzmir'in çalışmasını destekliyoruz. Biz burada hükümet olarak desteğimizi belirtmeye çalışıyoruz. Alt yapı konusunda yapmamız gerekenleri yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi. 
     
Başlangıçtan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak mümkün olduğu kadar "işi mutfağında olumlu olarak çözmeye" yardımcı olduklarının altını çizen Bakan Günay, şöyle devam etti: 
   
 "Paris'te bir merkezimiz var, bir anlamda EXPO çalışmalarının merkezi. Bizim Şanzelize'deki Kültür ve Turizm Müşavirliğimiz, Paris'in en prestijli mekanlarından birisi. Birinci günden itibaren biz bu mekanı, İzmir EXPO adaylığı için tahsis ettik. Bir ölçüde Antalya'nın da çalışmaları buradan yürütüldü ama İzmir'e hala büyük bir destek sürüyor. Onun dışında buradaki her toplantıya evsahipliği yapmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz." 
     
"En şanslı aday İzmir"- 
     
İzmir'in sunumu için ayrıca, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP Milletvekili Şafak Pavey'in de Paris'e geldiğini belirten Günay, diğer adayların Rusya'dan Ekaterinburg, Brezilya'dan Sao Paulo, Tayland'dan Ayutthaya, Birleşik Arap Emirliklerinden Dubai olduğunu söyledi. 
     
Bakan Günay, "Gördüğüm kadarıyla İzmir, bu sürecin en şanslı adaylarından birisi. Bütün bunların iklim şartlarına, coğrafi konumlarına, bitki örtüsüne, dünyadaki büyük önemli merkezlere yakınlıklarına, bölgeye verecekleri sinerji potansiyeline baktığınız zaman İzmir en şanslı şehir. Umarım süreç içerisinde herhangi bir talihsizlik yaşamayız ve bu kez İzmir EXPO 2020'yi alır" diye konuştu. 
     
"Avrupa'nın en büyük yeşil alanını üreteceğiz"- 
     
İzmir'in EXPO 2020'yi, 2013'ün Kasım ayında yapılacak oylamada kazanması durumunda, 7 yıllık bir süreç olduğunun altını çizen Bakan Günay, EXPO için düşünülen araziyle ilgili planlama çalışmalarının yapıldığına işaret etti. "Belki Avrupa'nın en büyük yeşil alanını üreteceğiz. EXPO için başladığımız alt yapı çalışması Türkiye için çok önemli, Avrupa için çok önemli ve dünya için çok önemli" şeklinde konuşan Günay, çok büyük bir alanın İzmir'e dışarıdan gelecek konukların hizmetine sunulacağını ifade etti. 
     
"Ege Denizi Projesi"
     
Bakan Günay, EXPO 2020 için hazırlanan projenin sadece Türkiye için değil, bölge için de önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ben bunu 'Ege Denizi Projesi' olarak görüyorum. Önümüzdeki süreçte Avrupa'dan başka aday olmadığı için, yakın çevre ülkelerin katkısı sağlanabilirse, Ege bölgesi müthiş bir turizm potansiyeline, tanıtma imkanına kavuşacaktır" dedi. Günay, hazırlanan projeyi Türkiye ve yakın komşularının projesi haline getirmenin bu yakın süreçteki hedeflerden biri olduğunu vurguladı. 
     
-"Eski ve yeni dünyanın merkezinde"- 
     
Diğer aday şehirlerin de son derece önemli bir tanıtım atağı olduğunu belirten Günay, sözlerini şöyle tamamladı: 
     
"İzmir'in kazanacağından umutluyum. İzmir, bitki örtüsü, tarih derinliği, iklim şartları, ulaşım imkanlarına (hava, deniz, kara) baktığınız zaman eski ve yeni dünyanın merkezindeki şehirlerden bir tanesi. Tarih içinde İzmir çok önemli ama bugün de çok önemli bir şehir. Diğer şehirlere haksızlık yapmak istemiyorum ama İzmir'in bu yarışı kazanması gerekiyor."