"Expo tarihini yeniden yazacağız"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir'de üç günlük teknik inceleme gezisinin ardından Ankara'da devletin zirvesiyle biraraya gelen BIE heyeti onuruna akşam yemeği verdi.

Expo tarihini yeniden yazacağız
14 Şubat 2013 Perşembe 22:31 tarihinde eklendi, 1.482 kez okundu.

 

Yemeğe Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile BIE inceleme heyeti ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İzmir'in EXPO tarihini yeniden yazacağını öne sürerek, "İphone'un piyasa sürmeden önce Apple eski CEO'su Steve Jobs demişti ki; biz öyle bir şey yapıyoruz ki Alexander Grahambell'in icat ettiği telefonu yeniden icat ediyoruz' demişti. Biz Steve Job'sun sözlerini şöyle düzenliyoruz; İzmir EXPO'yu aldığı taktirde EXPO tarihinde yeni bir aşamaya geçilecek ve EXPO tarihi yeniden yazılacak. EXPO'yu İzmir için istiyoruz" dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 için daha çok şeyin yapılacağını, yapılanlarla yetinilmeyeceğini belirterek, "İnsanların yaşam hakkı, yaşam standartlarının yükselmesi sağlıkta bölgesel farklılıkların ortadan kalkması en büyük temel insan hakkı olan bu hakka erişmek için İzmir çok büyük bir fırsatı tüm insanlığa sunacaktır. 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' temasıyla birleştirdiğimizde EXPO 2020 projesi insanlığın refahı ve mutluluğu içindir. Bu çağrıya kulak verin. İşin daha başındayız yapacağımız çok şey var. Yaptıklarımızla yetinemeyiz. Bu çalışmalar sadece böyle zengin katılımlı toplantılarla gerçekleşmiyor. Kasım ayının sonuna kadar her türlü çalışmayı sürdüreceğiz. EXPO 2015'i talihsiz bir şekilde kaybettiğimiz bu etkinliği bu kez İzmir'e kazandıracağız" dedi.
 
GÜNEŞİN GÖZLERİNİ KAMAŞTIRAN ŞEHİR
 
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir'in 'daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' temasının önemine değinerek, "Tarih, İzmir için 'güneşin gözlerini kamaştıran şehir' diyor. İzmir bereket tanrıçası Artemis'in evidir. 8 bin yıllık muhteşem tarihin emanetini taşıyan İzmir, bu görkemli geçmişini tüm insanlıkla paylaşmak üzere adaydır. EXPO, insanlığı tüm bilgi birikimini daha yaşanılır bir dünya için biraraya getirmenin hedefidir. Birleşmiş Milletler'in kalkınma hedefi olan 'herkes için sağlık' hedefini seçtik. Sağlık en temel insan haklarındandır. Sağlık bireylerin ve ulusların refahının temelidir. Güneşi, denizi ve doğası ve şifalı suları ile sağlığın ve kaliteli suların merkezidir. İzmir daha sağlıklı bir dünya için günümüzün buluşma merkezi olacaktır" dedi.
 
BİZDEKİ BU HEYECANI BAŞKA YERDE BULAMAZSINIZ
 
Hisarcıklıoğlu, BIE delegelerine İzmir'in heyecanını başka yerde bulunamayacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "İzmir ticaret sanayi ve tarım kentidir. Dünyanın ilk liman kentlerinden biridir. Ticaret yolları üzerinde hep bir kavşak noktasıdır. Korunaklı bir körfez ve doğal limanlara sahip olması bu özelliğini çağlar boyu korumasını sağlamıştır. 19 organize sanayi bölgesi, iki serbest bölgesi, ileri teknoloji geliştirme bölgesi ile ekonominin lokomotif şehirlerindendir. Dokuz üniversitesi ile yüksek öğrenim kentidir. İzmir hoşgörü kentidir. İzmir tüm bu özellikleri insanlığın hizmetine sunmaya adaydır. İzmir'in bu adaylığı övgüye layıktır. İzmir tarihiyle de dünyanın özel ve dikkat edilmesi gereken topraklarındandır. Bizler inanıyoruz ki antik medeniyetlerin kalbi İzmir'in güneşi EXPO 2020 ile dünyaya sağlık aşılayacaktır. Burada işçileri temsilen iki büyük konfederasyonun başkanı, kadın girişimciler, kentin sivil toplum kuruluşları bizimle birlikte. Ben şuna inanıyorum ki bizdeki bu heyecanı başka yerde bulabilmeniz mümkün değil. Menfaati birbiriyle çatışan herkes İzmir noktasında kenetlenmiş durumdadır. Biz EXPO 2020'yi istiyoruz. EXPO 2020 Türkiye'de olursa işveren esnaf işçi sağlık turizmine ziraatçısına kadar buradayız."
 
EXPO ULUSLAR ARASI İŞBİRLİĞİNİN EN MÜKEMMEL HALİDİR
 
BIE İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen, İzmir'in belirlediği 'daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' temasının önemine değinerek, "Sağlık öyle bir konudur ki uluslararası işbirliği gerektirir ve tüm uluslararası camiayı sorumluluk almaya davet eder. EXPO uluslar ve halklar arasında bir diyalogdur. EXPO'lar yetenek kapasitesini geliştirmek için vardırlar. Hayatın her alanında farklı kültürler arasında öğrenip uygulama fırsatı verir. Hükümetler ve vatandaşlarına değişmekte olan dünyayı anlama ve yansıtma imkanı yansıtırlar. Endişeleri, umutları, vizyonları içinde barındıran köşe taşladır. EXPO'lar bize iyimser olmak için neden verirler. Katılımcı ülkelerin, organizasyonların, vatandaşların ortak çabalarını temsil ederler. Uluslararası işbirliğinin en mükemmel halidir. Siz Türkiye olarak bu yolda ilerlemeyi tercih ettiniz bu takdire şayan. Size İzmir'de EXPO 20202 adaylığı için bol şans diliyoruz" dedi.
 
MHP TBMM Grup Başkanvekili, İzmir Milletvekili Oktay Vural, "Hepimizin kalbi İzmir için atıyor. Ebette EXPO 2020 İzmir için çok önemli. EXPO yapılmasının EXPO tarihinde yeni bir sayfa açacağını düşünüyorum. Herkes için sağlık. 'Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi denmiş" dedi.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, BIE Heyeti Başkanı Christensen'e BIE Genel Sekreteri Loscertales'e ise Mevlana heykeli hediye etti.

DHA