Ezana böyle eşlik etti

santralistanbul’da konser veren cazın “atom karıncası” Jamie Cullum ezan başlayınca şarkıyı keserek, piyanosuyla düşük tonda ve yavaş bir ritimle ezana eşlik etti

Ezana böyle eşlik etti
08 Temmuz 2011 Cuma 09:49 tarihinde eklendi, 3.626 kez okundu.

 

6 Temmuz akşamı santralistanbul’dayız... Caz müziğin “atom karıncası” Jamie Cullum 18. İstanbul Caz Festivali kapsamında sahnede. Kravat ve gömleğiyle her an piyano eşliğinde pek ciddi bir Louis Armstrong şarkısı çalacakmış gibi duran bu “ufak” adam, daha ilk şarkısı “I am all over it” ile izleyiciyi ters köşeye yatırıp, coşkunun dozunu bir anda artırıyor.
 
Önce konuklara takıldı
İlk şarkısının ardından, kendisinden cazcı ve İngiliz olması dolayısıyla kuru bir teşekkür beklerken Cullum, sözleriyle tempoyu biraz daha yükseltiyor: “Eğer sakince müzik dinlemek için buraya geldiyseniz, yanlış yerdesiniz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim.”
 
Bütün bir konser alanını etkisi altına alan Cullum, alandaki herkesin kendine eşlik etmesini sağlıyor. Sahnede yalnızca şarkı söylemekle kalmayan, espirileriyle geceye renk katan şarkıcı, bir ara konseri ayakta dinleyenlere takılmadan edemiyor: “Siz ucuza bilet alan ayaktakiler, konserin tadını çıkaracak olan sizlersiniz.” 
 
Sekizinci şarkının sonunda hepimiz Cullum’un hem şarkılarına hem de danslarına eşlik etmekten yoruluyoruz. Ama durmak yok, yola devam!
 
Jamie Cullum, gecenin en beklenen şarkısının ilk notalarını veriyor: “High and Dry...” Şarkıya başladıktan birkaç saniye sonra yakındaki camiden ezan sesi duyuluyor.
 
Büyük alkış aldı
Jamie Cullum, piyanosunun tonunu düşürerek sesin ne olduğunu anlamaya çalışıyor önce. Ardından, ezan sesine, düşük tondaki piyano sesiyle zarif bir şekilde eşlik ediyor.
 
Şarkıcı ne kadar şaşkınsa dinleyiciler de o kadar. Ezan bittiğinde ise aldığı büyük alkışla kaldığı yerden “High and Dry”ın devamını getiriyor. Bununla da kalmıyor, konser sonrasında twitter hesabına şunları yazıyor: “İmamla birlikte emprovize şarkı yapmak büyük ayrıcalıktı. İstanbul Caz Festivali ile enerjimizi birleştirdiğimiz için teşekkürler... Şimdi yemek vakti!”
 
Bislerle veda etti
Yavaş yavaş saat geçiyor ve malum saat 23.00’ten sonra yasak var. Jamie Cullum da Raymond Weil sponsorluğundaki bu muhteşem konseri o saatte bitirmek için elinden geleni yapıyor ama dinleyici gaza gelmiş bir kere. Sahneden inmesine bir türlü izin verilmiyor. İlk bisinin ardından aldığı alkışla bu kez de o tutamıyor kendini art arda iki bis yapıp veda ediyor.