Ezgi Başaran'ın yazısına engel!

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), Radikal yazarı Ezgi Başaran'ın 30 Eylül tarihli yazısını engelledi.

Ezgi Başaranın yazısına engel!
02 Ekim 2014 Perşembe 16:13 tarihinde eklendi.
Başaran, 30 Eylül günkü yazısında İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Karaca'yı eleştirdi. Yazıya internet ortamından erişim, olağanüstü yetkilere sahip olan ESB tarafından engellendi. Ezgi Başaran, sansür üzerine Twitter'daki hesabından, "İTÜ rektörü yazıya erişimi süresiz olarak engelletmiş dostlar. Aferin, bravo, tebrik. Bu devride erişimi bir yere kadar kaldırabilirsiniz. O yer sizin zihniyetinizin gidebildiği kadardır. Bunu anlayamadılar. Çok garip. Biz de bu karara hukuki olarak itirazımızı etmiş bulunuyoruz, bilginize." diye açıklama yaptı.
 
Başaran'ın Radikal'deki yazısını okumak isteyenler, 'Bu web sayfası açılamıyor' ifadesiyle karşılaşıyor. 
 
GAZETE HUKUKÇULARI AÇIKLAMA YAPTI
 
Radikal gazetesinin hukuk bölümü, konuyla ilgili açıklama yaptı. Söz konusu açıklama şöyle: "Radikal gazetesinin yayın koordinatörü ve yazarı Ezgi Başaran’ın yazdığı bir yazıya erişim, yayınlandıktan bir gün sonra İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından, Radikal'e tebliğ dahi edilmeden engellendi. 
 
Başaran’ın, Radikal'de 30 Eylül Salı günü yayınlanan 'Dingo’ların bilim dünyasından acıklı haberler' başlıklı yazı İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın üniversitedeki bazı uygulamalarını eleştiriyordu. Yazıya erişimin engellemesi kararı 5621 sayılı kanunun 9. maddesi uyarınca alındı. Yeni geçen torba yasa uyarınca ilgili yayıncı kurumun ihtar edilmesi gerekliliğinin ortadan kalktığı, yayıncıya haber verme ve cevap hakkı tanımadan erişime engelleme yapılabildiği anlaşıldı. Radikal yazarının yazısının engellemesi bu uygulamanın ilk örneği." 
 
CEVAP VE İTİRAZ HAKKI TANINMADI 
 
Radikal gazetesinin hukuk bölümü, yazının taraflarına bildirilmeden erişime kapatıldığını vurguladı. Hukuk bölümü, süreci şöyle anlattı: “Dün gece öğrendiğimiz üzere Ezgi Başaran’ın kaleme almış olduğu yazıya ilişkin erişimin engellenmesi kararı verilmiş ve karar ivedilikle icra edilmiştir. 5651 sayılı kanun uyarınca eski adı ile içeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı yeni ismi ile 'içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi' müessesi ile ilgili olarak özellikle basın çalışanlarını ilgilendiren iki madde bulunmaktadır. Bunlar 9. madde ve 9/A maddesi. 9. madde kapsamında herhangi bir içerikten dolayı kişilik hakları ihlal edildiğini düşünen şahıs veya kurumlar, doğrudan mahkemeye başvurarak, söz konusu içeriğe erişimin engellenmesini talep edebilmektedirler. Eski kanun döneminde öncelikli olarak basın kuruluşunun (site sahibinin) ihtar edilmesi yönünde bir düzenleme var iken torba yasa ile bu zorunluluk kaldırılmış ve talepte bulunanlara doğrudan mahkemeye başvurma hakkı tanınmıştır. Aynı kanun kapsamında başvuru makamı olarak sulh ceza hakimliği gösterilmiştir. (Eski Adı sulh ceza mahkemesi iken hakimlik olarak değiştirilmiş ve sadece değişik işlere bakan özel yetkili mahkemeler haline getirilmiştir.) Olayımızda da Ezgi Başaran’ın yazısı ile ilgili olarak İTÜ rektörlüğü 01 Ekim 2014 tarihinde doğrudan mahkemeye başvurarak erişimin engellenmesini istemiştir. Bize bu karara itiraz ve cevap hakkı tanınmamıştır.”