Ezidi kampında kış hazırlığı

Musul'un Şengal (Sincar) İlçesi'ni elegeçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün katliamlarından kaçarak Duhok kentine gelen ve burada Bölgesel Kürt Yöneti'nin kendileri için oluşturulan Zozan kampına yerleşen Ezidiler, soğukların bastırmasıyla birlikte zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ezidi kampında kış hazırlığı
25 Ekim 2014 Cumartesi 13:01 tarihinde eklendi.
Kış hazırlıklarına başlayan Ezidiler, çadırlarının yerini değiştiriyor, etrafını toprakla kapatıyor. Ezidilere kamp görevlileri tarafından ise gaz ile çalışan sobalar dağıtılıyor.
 
IŞİD'in ele geçirdiği ve katliam yaptığı Şengal (Sincar) İlçesi'nden kaçan binlerce Ezidi aile, sığındıkları çadır kentlerde zor şartlar altında ve kısıtlı olaraklarla kış mevsimine hazırlanıyor. Duhok yakınlarındaki Zozan Kampı'nda kalan ve geçen hafta sonunda sağanak yağmurun aniden bastırması ile perişan olan Ezidilerin bazı çadırlarını su basarken, bazı çadırlar aşırı yağışta tahrip oldu. Ezidiler, yağmurun dinmesi ile çadırlarının etrafını toprak ve taşlarla yağmura karşı koruma altına aldı. 
 
Zozan kampı görevlilerinin yanı sıra Ezidiler de kendi çabaları ile çadırlarda yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çaba harcıyor. Kamptaki yaklaşık 160 ailenin bireyleri de kış hazırlığına katılıyor. Çamur deryasına dönen kampta büyükler kış hazırlıkları yaparken, çocuklar çamurdan oyuncaklar yapıp oyun oynuyor. 
 
Aslen Türkiye'li olan ancak Irak'taki Kürt Bölgesi'nde yaşayan hayırsever bir Kürt işadamı tarafından Zozan kampındaki Ezidilere Ağustos ayında sulu klimalar dağıtılmıştı. Kışın bastırması ile gaz ile çalışan sobaların yanısıra battaniyeler de dağıtılmaya başlandı. Kampta yaşayan sığınmacılardan olan Xalaf Hesen, "Bizleri kendi imkanları ile burada konuk eden hayırsever işadamı Farhad Sinjari'nin yaptığı iyiliği asla unutmayacağız. Kampa hayır kurumları ile Kurdistan hükümetinin de yardımlarını talep ediyoruz. Kış hazırlıklarını yapıyoruz. Çünkü yağan yağmur birçok çadırımızın içine kadar girdi. O yüzden çadırlarımızın etrafını toprak ve taşlarla güçlendiriyoruz" dedi.
 
Zozan kampı görevlisi Felah Saydo ise, 2 gün yağan yağmurda birçok çadırın su altında kaldığını belirtirken şöyle dedi:
 
"Kış gelmeden çadırlarımızın yerini düzeltip değişmesi gereken çadırların yerlerini de değiştirmemiz gerekiyor. Yaklaşık 160 ailenin yaşadığı bu kamp firmamız kendi imkanları ile yürütmeye çalışıyor. Çadır sakinleri olarak yapılması gereken işleri birlikte yürütmeye ve üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Firmaya ait iş makinaları da çadırların etrafına kum ve toprak taşıyıp kamp içindeki yolları onarıyor."