Ezidiler Kapıkule'de eylemde

DİYARBAKIR’dan Avrupa ülkelerine gitmek için yola çıkan 250 kadar Ezidi’yi taşıyan 5 otobüs Kapıkule Sınır Kapısı’na 5 kilometre kala jandarma ekiplerince durduruldu.

Ezidiler Kapıkulede eylemde
28 Haziran 2015 Pazar 09:42 tarihinde eklendi.
DİYARBAKIR’dan Avrupa ülkelerine gitmek için yola çıkan 250 kadar Ezidi’yi taşıyan 5 otobüs Kapıkule Sınır Kapısı’na 5 kilometre kala jandarma ekiplerince durduruldu. Geri dönmek istemediklerini ifade eden Ezidiler yol kenarında otobüsten inerek oturma eylemine başladı
 
Yaklaşık bir yıl önce IŞİD’in Irak’ta Şengal'e saldırması üzerine Türkiye’ye sığınan yüzlerce Ezidi, Avrupa’ya gidebilmek için eylem başlatmıştı. Önceki gece Kapıkule Sınır Kapısı’na gitmek için özel otobüslerle yola çıkan Ezidiler Diyarbakır Valiliği kararıyla yolda durdurularak geri döndürüldü. O gruptan ayrılan ve denetimleri geçen 5 otobüs ise Edirne’ye gitmek üzere yoluna devam etti. Yaklaşık 25 saat süren yolculuğun ardından aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yaklaşık 250 kadar Ezidi 5 otobüsle Kapıkule Sınır Kapısı’na 5 kilometre kala jandarma ekiplerince fark edilerek durduruldu. 
 
GERİ DÖNMEK İSTEMİYORLAR 
 
Araçlardan indirilen Ezidiler, jandarma ekiplerinin ikna çabalarına rağmen başka yere gitmek istemediklerini söyledi ve oturma eylemine başladı. Karayolu kenarında oturan Ezidiler için jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Bebek ve çocukların da aralarında bulunduğu Ezidiler farklı araçlarla kapalı spor salonuna götürülme teklifini de kabul etmedi. Otobüs firmasının sürücüleri, Ezidilerin şirketleriyle anlaştığını ve 25 saat önce Diyarbakır’dan yola çıktıklarını söyledi. Ezidilerin yol kenarında oturarak bekleyişleri sürüyor.
 
VALİ ŞAHİN: BÖYLE SES DUYURULMAZ 
 
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Diyarbakır’dan gelen Ezidilerin eylem yaptığı alana geldi. Ezidilerle konuşarak ikna etmeye çalışan Vali Şahin, tüm ihtiyaçlarının karşılanarak grubun Mardin Nusaybin'deki kampa geri gönderileceğini söyledi. Vali Şahin, "Bakanlıkla görüşüldü Mardin Nusaybin’deki kamplarına dönecekler. Fazla bir şey söylemeye gerek yok. Görüyorsunuz dönecekler. Devletlerin bir kuralı var. Pasaportları yok, bir şeyleri yok. Nereye gidecekler, sesini duyuracaklar. Böyle ses duyurulmaz ki. Öyle yağma mı var. İkna olacaklar inşallah. Ama siz de buradan uzaklaşın ki, o zaman bunlar daha fazla şey yapıyor. Lütfen siz de uzaklaşın ki bizi memnun edersiniz. Bunlar inşallah yarın buradan uzaklaşmış olacaklar. Bu gece gidecekler" diye konuştu. 
 
 
5 SAATTE İKNA EDİLDİLER
 
Diyarbakır’dan yola çıkarak 5 otobüsle Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen 250 kadar Ezidi, yaklaşık 5 saat süren oturma eylemi ardından ikna edilerek yeniden otobüslere bindirildi. Ezidilerin çoğu otobüslere binmek istemezken, jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemi alındı. Edirne Valiliği Ezidilere otobüste kumanya dağıtarak ihtiyaçlarını karşıladı. Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet ekiplerinin de takviye olarak geldiği alandan yanlarında getirdikleri çanta ve çuvallardaki eşyalarıyla birlikte yeniden geldikleri otobüslere bindirilen Ezidiler, Mardin’in Nusaybin İlçesi’ndeki kampa dönmek için yola çıktı.

DHA