Ezidilerin, Rojava'daki kamplarda zorlu yaşamı

IŞİD'in ele geçirdiği Şengal (Sincar) İlçesi'ndeki katliamlardan kaçarak Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesindeki kamplara yerleştirilen Ezdiler, burada zorlu bir yaşam sürüyor.

Ezidilerin, Rojavadaki kamplarda zorlu yaşamı
20 Ağustos 2014 Çarşamba 11:18 tarihinde eklendi.
Derik İlçesi yakınlarında bulunan 12 bin Ezidi'nin yaşadığı Nevruz kampında kamyonetlerle dağıtılan bir parça buzdan almak için insanlar neredeyse birbirini eziyor. Rojava bölgesindeki insanlarn gönderdiği ve bir alanda üst üste yığılan eski elbiselerden kendilerine uyanı almak için çocuklar büyük çaba harcıyor. Cizire Kantonu Başbakan Yardımcısı ve kamp sorumlusu Dr. Hüseyin Azzam, kendilerine sığınan Ezidiler'in sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
 
IŞİD'in 2.5 ay önce Musul ve Türkmen kasabası Telafer'i, ardından 15 gün önce de Ezidilerin oturduğu Şengal İlçesi çevresindeki köyleri ele geçirmesinden sonra katliamlara maruz kalan Ezidiler'in yaşadığı dram sığındıkları yerlerde de devam ediyor. Kandil'deki PKK yöneticileri tarafından Şengal'e gönderilen PKK'lılar ve daha önce buraya gelen Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinin silahlı gücü YPG'nin oluşturduğu güvenlik koridorundan geçerek canlarını kurtaran yaklaşık 120 bin Ezidi, Rojava ile Irak'taki 'Kürdistan Bölgesi'nde oluşturulan kamplarda zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyor. 108 bin Ezidi, Irak Kürdistan bölgesindeki kamplara yerleştirilirken, 12 bin Ezidi ise Rojava bölgesinin Cizire Kantonu'ndaki Derik İlçesi yakınlarında kurulan Newroz Kampı'na yerleşti.
 
EZİDİLER'İN BİR PARÇA BUZ İZDİHAMI 
 
Arap kökenli olan Rojava'nın Cizire Kantonu Başbakan Yardımcısı Dr. Hüseyin Azzam başkanlığında oluşturulan kriz masasında, kampa yerleştirilen Ezidilerin ihtiyaçlarının karşılanması için halka sık çağrı yapılıyor. Rojava bölgesindeki bulunanların bir araya gelerek topladığı başta gıda olmak üzere ilaç, giyim gibi yaşamsal yardımlar anında kampa ulaştırılıp Ezidiler'e dağıtılıyor. Ezidiler su sorunu çekmezken, aşırı sıcaklardan dolayı adeta kaynayan sularını soğutabilmek için günde 2 kez kamyonetle kampta dağıtılan buzdan bir parça alabilmek için izdihama neden oluyor. 
 
Aralarında çocukların da olduğu Ezidiler, çadırların arasında dolaşan buz kalıplarıyla dolu kamyonetin peşinden koşturuyor, zaman zaman buzdan daha fazla alabilmek için kamyonetin hareket etmemesi için kasasına asılıyor. Görevliler ikinci kez buzdan almak isteyenleri ise güçlükle önlüyor. Kamyonetteki görevlilerin satır ile parçalayarak dağıttığı buzdan alan Ezidiler erimemesi için bezlere sararak koşar adım çadırlarındaki su kovalarının içine atıyor.
 
ESKİ ELBİSELERE HÜCUM 
 
Kampta Rojava bölgesindeki yardımseverlerin gönderdiği eski elbiseler için de başta çocuklar arasında olmak üzere büyük bir yarış yaşanıyor. Çuvallar halinde gelen ve yardım malzemelerinin toplandığı ana çadırın yanına dökülen eski elbiselerden Ezidiler kendilerine uyanı bulabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Bazı çocuklar ise kendilerine uyan elbiseleri adeta birbirlerinden elinden çekiştiriyor. Eski elbiselerden seçen bazı genç kızlar ve kadınlar utandığı için yüzlerini kapattı. 
 
Rojava Bölgesi'nden gönderilen yastık, yorgan, yatak, battaniye gibi malzemeler ise büyük çuvarllara konularak ana çadırda toplanıyor, ihtiyacı olan Ezidiler gelip buradan kaydını yaptırdıktan sonra alıyor.
 
AÇIK HAVA BANYOSU 
 
Şengal Dağı'nda oluşturulan güvenlik koridoru sayesinde kaçıp canlarını kurtaran ancak yarım metreyi bulan tozdan tanınmayacak hale gelen Ezidiler'den yaşı büyük olanlar yıkanmak için oluşturulan kabinlerde kullanırken, bazı çocuklar ise çadırlarının hemen önüne koydukları leğenlere çırılçıplak girerek annelerinin yardımıyla yıkanıyor.
 
"ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
 
Rojava'nın Cizire Kantonu Başbakan Yardımcısı Dr. Hüseyin Azzam, şimdiye kadar kampa 12 bin Ezidi'nin yerleştirildiğini ihtiyaçlarının yardımıyla Cizire Kantonu Hükümeti tarafından karşılandığını söyledi. IŞİD'in Şengal'i ele geçirmesi ile birlikte aniden onbinlerce Ezidi'nin göçüne maruz kaldıklarını söyleyen Azzam, şöyle dedi:
 
"Irak Kürdistan Bölgesi'ne gitmek isteyenleri araçlarla oraya gönderdik. Burada kalmak isteyeni ise oluşturduğumuz bu kampa yerleştirdik. İlk etapta onları bir araya toplamak bayağı zor oldu. Ama şimdi düzenli bir şekilde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Geldiklerinde bir çoğu aşırı sıcak, toz topraktan dolayı hastalanmıştı. Derik'teki hastanelerde onlarca Ezidi halen tedavi görüyor. Her birinin ayrı bir dramı var. Çoğunun yakını yolda ölmüş, bazısı yakınlarını yolda kaybetmiş. Bazıları kampa daha sonra gelip yakınlarını arıyor, bulanlar seviniyor bulamayanlar ise yine onları bulabilmek için yollara düşüyor. Ezidi kardeşlerimiz için biz elimizden geleni yapıyoruz."