!f İstanbul'un kazananları belli oldu

16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin kazananları belli oldu. Bu yıl 10. kez düzenlenen Keş!f Uluslararası Yarışma'nın jürisi, İranlı yönetmen Reza Dormishian'ı "Yılın Keşif Yönetmeni" seçti. "In the Last Days of the City / Şehrin Son Günlerinde" filmiyle Mısırlı yönetmen Tamer El Said, Jüri Özel Ödülü ve SİYAD Ödülü olmak üzere geceden iki ödülle birden ayrıldı

!f İstanbulun kazananları belli oldu
26 Şubat 2017 Pazar 19:37 tarihinde eklendi, 2.430 kez okundu.
16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin kazananları belli oldu. Bu yıl 10. kez düzenlenen Keş!f Uluslararası Yarışma'nın jürisi, İranlı yönetmen Reza Dormishian'ı "Yılın Keşif Yönetmeni" seçti. "In the Last Days of the City / Şehrin Son Günlerinde" filmiyle Mısırlı yönetmen Tamer El Said, Jüri Özel Ödülü ve SİYAD Ödülü olmak üzere geceden iki ödülle birden ayrıldı. Aşk ve Başka Bi' Dünya Yarışması'nın birincisi, Arap Baharı'nı konu alan "The War Show/Savaş Şovu" seçilirken, Türkiye'den Kısalar İzleyici Ödülü ise Pınar Yorgancıoğlu'nun "Nebile Hanım'ın Solucandeliği"ne gitti.
 
İş Bankası Maximum Kart'ın 5. kez ana partnerliğinde düzenlenen 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin İstanbul ayağı, dün Soho House İstanbul'da yapılan ödül töreniyle sona erdi. Cemre Ebüzziya'nın sunuculuğunu yaptığı gecede Keş!f Yarışması Ödülleri, Aşk & Başka Bi' Dünya ve Türkiye'den Kısalar İzleyici Ödülleri sahiplerini buldu.
 
KEŞ!F ÖDÜLÜ İRANLI YÖNETMENİN
 
Sinema dünyasından usta isimlerin "sinemada cesur hikaye anlatımı ve biçimsel arayış" kriterlerini gözeterek, "En İlham Veren Yönetmen"i seçtikleri Keş!f Uluslararası Yarışma'da bu yıl, ABD, Almanya, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İran, İsrail, Kanada, Katar, Mısır, Peru, Polonya, Tayland'dan toplam 9 film, 10 bin dolar para ödüllü Keş!f Ödülü için jüri karşısına geçti. Yönetmen Richie Mehta, görüntü yönetmeni Florent Herry ve oyuncu Nesrin Cavadzade'den kurulu Keş!f Jürisi, "Davranışta ve inançta, insanlığın en iyisi ve kötüsünü göstermeyi başarması" nedeniyle "Lantouri"nin İranlı yönetmeni Reza Dormishian'ı "Yılın Keşif Yönetmeni" seçti. Jüri ayrıca, "Çirkinlik ve kayıptan yola çıkarak, şiirsel ve güzel bir hikaye anlatmayı başarması" nedeniyle, "In the Last Days of the City/Şehrin Son Günlerinde" filminin yönetmeni Tamer El Said'e Jüri Özel Ödülü'nü verdi.
 
SİYAD'IN SEÇİMİ DE TAMER EL SAİD'DEN YANA OLDU
 
Barış Saydam, Janet Barış ve Murat Tırpan'dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin seçimi de Tamer El Said'den yana oldu ve jüri gerekçesinde, "Kişisel hafızadan yola çıkarak bir kentin, bir ülkenin, bir coğrafyanın hikayesini anlatması ve bunu yaparken de katı bir gerçekliğin içerisinde şiirsel imgeler yakalamayı başarıyor" denildi.
 
YILIN EN YARATICI MÜDAHALESİ "SAVAŞ ŞOVU"
 
!f İstanbul'un üç yıl önce başlattığı ve aktivist filmlerin yarıştığı 10 bin dolar değerindeki Aşk & Başka Bi' Dünya Ödülü için ise ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Mısır, Polonya, Suriye ve Türkiye'den toplam 7 film yarıştı. Çağdaş sanatçı ve insan hakları savunucusu Ai Weiwei, yazar ve gazeteci Ece Temelkuran ve oyuncu, yönetmen ve yapımcı Khalid Abdalla'dan oluşan jüri, törene katılamadı ama gönderdikleri bir videoda şunları söylediler:
 
"Aşk & Başka Bi' Dünya Yarışması'nın tüm filmleri olağanüstü güçlüydü. Festivale aşk ve değişim teması etrafında programladıkları filmleri seçerken gösterdikleri özen için teşekkür ederiz. Birlikte değerlendirildiklerinde bu 7 film, dünyanın bugününü bizlere cesurca ve çarpıcı bir şekilde anlatabildiler ve karanlıkta yolumuzu bulmaya çalışırken dünyayı değiştirebilmek için gereken anlayışı yansıtabildiler. Bu filmleri, sevgiyi kendimize kriter ve rehber alarak izlemek, hem kışkırtıcı, hem de sevgiyle yapılan en küçük dokunuşların olağanüstü olumlu etkilerinin olabileceğini hatırlatan bir eylemdi."
 
Jüri, Danimarkalı Andreas Dalsgaard ile Suriyeli Obaidah Zytoon'ın birlikte yönettiği, Arap Baharı'ndan günümüz Suriyesi'ne uzanan hikayeyi birinci elden tanıklarıyla anlatan, "The War Show/Savaş Şovu" adlı belgeseli "Yılın En Yaratıcı Müdahalesi" seçti. Jüri sonucunu açıklayan Temelkuran ve Abdalla, ödül gerekçesi için şunları söyledi:
 
"Film, dostlara, vatanlara ve parçalanmışlığını halen yaşadığımız bir zamana adanmış bir aşk mektubu. 'Savaş Şovu', alaycılığa, yılgınlığa ve şüphelere direnerek; kolay cevapları olmayan soruları sorarken en derin yaralarını açık etmekten çekinmiyor. Film, dengelenmesi gereken birçok şeyi bir araya getiriyor, ancak bu zorlu çaba, filmin gücünün bir parçasına dönüşüyor. Hem duygusal hem de politik olarak en karmaşık coğrafyalarda gezinirken, masumiyeti, belirsizlikleri ve yenilgileri açıkça gözler önüne seriyor. Adeta diyor ki; yeni bir gelecek istiyorsak, ekmek için en hassas tohumları aramalıyız."
 
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ "FARE FİLMİ"NE!
 
Gecede ayrıca, yarışmaya ABD'den katılan "Rat Film/Fare Filmi"ne Jüri Özel Ödülü verildi. Theo Anthony'nin yönettiği film için de jürinin açıklaması şöyle oldu:
 
"Yapısal şiddetin gerçek farelerin kokularının izini sürerken zarafeti örnek alınacak nitelikte. Eğlendirici, sürprizlerle dolu ve ustaca yapılmış bir film bu. Değiştirmek istediğimiz dünyanın derinlerini kazıyor, kendimize kurduğumuz kapanları sorgulatırken, bu kapanları yok etmek için ne kadar incelikle ve hassasiyetle davranmamız gerektiğini hatırlatıyor."
 
KISA İZLEYİCİSİ NEBİLE HANIM'I SEÇTİ
 
Gecede ayrıca, "Türkiye'den Kısalar" bölümü kapsamında verilen İzleyici Ödülleri'nin sahipleri de belli oldu. 27 kısanın gösterildiği bölümde, Pınar Yorgancıoğlu'nun yönettiği "Nebile Hanım'ın Solucandeliği" En İyi Kısa seçilirken, Rûken Tekeş'in kısası "Heverk (Çember)" ikinciliği, Pınar Öğünç'ün "Evbark"ı da üçüncülüğü aldı. Tekintangaç, !f İstanbul'un konuğu olarak yurt dışındaki bir festivale konuk olma hakkı kazandı.
 
SIRA ANKARA VE İZMİR'DE
 
İstanbul ayağı bugün sona eren !f İstanbul, bu yıl da dünyanın dört bir yanından ödüllü bağımsızları ve usta yönetmenlerin son filmlerini Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşturdu. Bu yıl 34 ülkeden 146 yönetmenin toplam 126 filminin gösterildiği festivali 80 bin kişi izledi. Festival, 2 Mart'ta Ankara ve İzmir'e doğru yola çıkacak ve 5 Mart'ta sona erecek.
 
16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde ödül alanlar şunlar:
 
-Keş!f Uluslararası Yarışması-
 
Birincilik: Reza Dormishian Lantouri / İran
 
Jüri Özel Ödülü: Tamer El Said In the Last Days of the City/Şehrin Son Günlerinde / Mısır, Almanya, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri 
 
SİYAD Ödülü: Tamer El Said In the Last Days of the City/Şehrin Son Günlerinde / Mısır, Almanya, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri
 
 
-Aşk & Başka Bi' Dünya Yarışması-
 
Birincilik: The War Show/Savaş Şovu Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon / Danimarka, Finlandiya, Suriye
 
 
Jüri Özel Ödülü: Rat Film/Fare Filmi Theo Anthony, ABD
 
-"Türkiye'den Kısalar" İzleyici Ödülü-
 
Birinci Kısa: Nebile Hanım'ın Solucandeliği Pınar Yorgancıoğlu
 
İkinci Kısa: Heverk (Çember) Rûken Tekeş
 
Üçüncü Kısa: Evbark Pınar Öğünç