Facebook'a dava açtığına pişman oldu

Facebook, 2003 yılında kurucusu Mark Zuckerberg ile yaptığı anlaşma gereği sosyal medya ağının yüzde 84’ünün kendisine ait olduğu iddia eden Paul Ceglia’ya ağır misilleme yaptı.

Facebooka dava açtığına pişman oldu
27 Mart 2012 Salı 13:05 tarihinde eklendi, 1.023 kez okundu.

 

New York’lu Ceglia, 2003 yılında TheFacebook.com adıyla hayata geçecek sitenin tasarımı için çalışmayı kabul ettiğini, site hayata geçtiği zaman hisselerin yüzde 50’sini almak konusunda Zuckerberg ile anlaştığını öne sürmüştü. Ceglia, 30 Haziran 2011 tarihinde New York Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı.
 
Ceglia ayrıca, Zuckerberg’in site tamamlanana kadar geçecek her gün için kendisine yüzde 1 hisse daha vermeyi kabul ettiğini, böylece 4 Şubat 2004’e kadar hisse sahipliğinin yüzde 84’e yükseldiğini öne sürdü.
 
Mahkeme belgelerine ulaşan Wall Street Journal’a göre, Facebook, Harvard Üniversitesi’nin sunucularına erişerek Zuckerberg ile Ceglia arasında yıllar önce yapılan e-mail yazışmalarını elde etti. Facebook avukatları, mahkemeye sunulan e-mailler ile orijinallerini karşılaştırınca, delil olarak sunulan e-maillerin üzerinde oynama yapıldığını fark etti.
 
Yüksek Mahkeme’ye mektup gönderen avukatlar, “Ceglia’nın sunduğu belgelerin ve açmış olduğu davanın içeriğinin tamamen sahte ve yalan olduğunu” belirtti.
 
BELGELERİ SUNMAKTA GECİKMİŞTİ
 
Mahkeme, geçen yıl başlayan davada, Ceglia’dan Zuckerberg ile arasında geçen yazışmaları sunmasını istemişti. O dönem Ceglia’nın avukatı olan Jeffrey Lake, mahkemenin emrini geri çevirmekte kendisinin rol oynamadığını belirterek kendisini savunmuştu.
 
Lake, Ceglia’ya 2003’ten bu yana kullandığı e-mail hesapları ve şifreleri hakkında bilgi vermesi konusunda mahkemenin talimat verdiğini, ancak Ceglia’nın bu konuda kendisine bir işlem yapmamasını söylediğini iletti.
 
Lake, Ceglia’nın davasını terk eden ikinci avukatı olurken, Ceglia Ocak ayında mahkeme tarafından gerekli belgeleri sunmakta gecikmesi nedeniyle beş bin dolar cezaya çarptırıldı.
 
FACEBOOK’TAN MİSİLLEME
Ceglia, yeni avukatlarla anlaşarak yasal mücadelesine devam ederken, Facebook, davanın tamamen sahte belgelere dayandığını belirtti ve düşmesini talep etti.
 
Milyarlarca dolara konmak isterken banka hesabı hızla erimeye başlayan Ceglia, birkaç hafta Sulh Yargıcı Leslie Foschio tarafından Facebook avukatlarına da 76 bin dolar ödemekle cezalandırıldı. Facebook ve Ceglia’nın avukatları yorum yapmayı reddetti.

NTV