Faciada 4'üncü gün

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağında salı günü meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının dördüncü gününde henüz sonuç alınamadı.

Faciada 4üncü gün
31 Ekim 2014 Cuma 09:53 tarihinde eklendi.
Madendeki yaklaşık 11 bin tonluk su ile sudan kaynaklanan çamurun tahliyesi devam eder, umutlar da giderek tükeniyor. Cuma olması nedeniyle de alana çadır mescidin kurulması için çalışma başlattı.
 
Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağındaki facia geçen salı günü saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler ocak içinde öğle yemeği molasındayken, yeraltı su düzeyinin altında bulunan 350 metrelik galeriye bir anda su dolmaya başladı. Sanki baraj kapağı açılmış gibi galeri duvarını patlatan tonlarca su ocağı kapladı ve bu bölümde çalışan işçilerden 16'sı kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18'i su ile dolan bölümü geçemedi. 
 
606 KİŞİLİK EKİPLE MÜCADELE 
 
Facianın ilk dakikalarından itibaren bölgeye arama kurtarma ekipleri gönderilmeye devam ediyor. AFAD başta olmak üzere çeşitli kuruluşların katılımıyla sürdürülen çalışmalarda devletin tüm imkanları seferber edildi. Ocakta 606 kişilik ekip, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden getirilen ekipmanla, madencilere bir an önce ulaşmaya çalışıyor. Aramalara deneyimli dalgıçlar da katılırken 2 uçak, 3 helikopter, 25 ambulans bekletiliyor. 
 
Motopomplar ocaktan aralıksız su çekerken, alanda 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi, 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. Çalışmalar AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nden yönetiliyor.
 
Olaydan kısa bir süre sonra bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karamanlı olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları yakından takip ediyor.
 
Geceki çalışmalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gönderilen 'ahtapot' ile motopomplarla ocaktaki suyun tahliye işlemlerine devam edildi. Sudan dolayı oluşan balçık ve çamurlarda vagonlarda dışarı çıkartılıyor. Maden ocağı girişindeki bölümde de tomruklar çeşitli ebatlarda kesilip tahkimata destek amaçlı kullanmak amacıyla ocağın içine taşındı. 
 
Kızılay, işçi yakınlarının beklemesi için kurduğu iki çadırın yetersiz kalması nedeniyle üçüncü çadırı kurdu. Ayrıca bugün cuma olması nedeniyle de çadır mescidin kurulması için çalışma başlattı. 
 
Gece havanın serin olması nedeniyle evlerine giden işçi yakınları da sabah erken saatlerinde maden ocağına akın etmeye başladı. Aralıksız devam eden çalışmalar sabah saatlerinde daha da hızlandırıldı.