Facia,Soma'da kömür üretimini yarıya düşürdü

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin can verdiği maden faciasının ardından, bölgedeki 4 maden ocağından sadece birinde üretim başladı.

Facia,Somada kömür üretimini yarıya düşürdü
21 Mayıs 2014 Çarşamba 12:50 tarihinde eklendi.
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin can verdiği maden faciasının ardından, bölgedeki 4 maden ocağından sadece birinde üretim başladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan birinde facianın meydana geldiği üç ocakta ise, tüm üretim durduruldu. Türkiye'nin en önemli kömür alanlarından olan Soma'da daha önce günlük 50 bin ton olan üretim, 25 bin tonlara indi. Kömür üretiminin düşmesinden dolayı fiyatlandırmada tek yetkili olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) henüz bir artış kararı vermedi.
 
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez bölgesindeki ocakta 13 Mayıs günü meydana gelen gelen faciaada, ocaktan 301 işçinin cansız bedeni 5 gün süren çalışmalar sonrasında çıkartıldı. Facianın ardından savcılığın başlattığı soruşturmada da Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi, tutuklandı. 9 kişi adli kontrollü, 11 kişi de savcılıkta serbest bırakıldı. Bu arada Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında da savcılığın yakalama kararı talebinde bulunduğu, ancak gerek ön bilirkişi raporunda gerekse şirketteki yetki durumundan dolayı bir sorumluluğunun olmadığı gerekçesiyle mahkemenin yakalama kararı vermediği ileri sürüldü.
 
ÜRETİM 1 HAZİRAN'A KADAR DURDURULDU
 
Facianın hemen ardından ilçede faaliyet gösteren iki firmaya ait 4 ocakta üretim durduruldu. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan facianın yaşandığı ocakta üretim süresiz olarak durduruldu. Bu madenin tüm girişleri gaz betonla örülen duvarla tamamen kapatıldı. Bu sayede ocağın içerisindeki yangının tamamen söndürülmesinin amaçlandığı, ancak bunun ne kadar süreceğinin ise tam olarak belli olmadığı belirtildi.
 
Madendeki yangının söndürülmesinin ardından daha önce madende bir kez araştırma yapan savcılık, bilirkişi ve iş müfettişlerinden oluşan heyet tekrar ocağa girerek yangının ilk çıktığı bölgeden araştırmalarına devam edeceği açıklandı. 
 
Soma Kömür İşletmeleri'ne ait diğer iki kömür ocağında da durdurulan üretim yeniden başlatılmadı. İşyerinde örgütlü Türk- İş'e bağlı Maden- İş Sendikası da bu iki kömür ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin iş güvenliği incelemeleri yapmalarını ancak bundan sonra üretimin başlatılacağı kararı verdi. 
 
Sendika ilk olarak 1 Haziran'a kadar üretimi durdurdu. Ancak müfettişlerin inceleme yapmalarına ya da bu incelemelerin sonuçlarına göre bu tarihin ertelenebileceği de sendika yöneticileri tarafından ifade edildi. 
 
Bu arada ilçede kömür üretimi yapan Uyar Madencilik'e ait ocak ise 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 27 kişinin de yaralandığı kazanın ardından 12 Kasım 2013 tarihinde kapatılmıştı. 
 
TEK MADENDE ÜRETİM KONTROLLÜ OLARAK BAŞLADI
 
İlçede bulunun İmbat A.Ş.'ye ait kömür ocağında ise, üretim kontrollü olarak başlatıldı. Burada tam kapasite olmasa da işçiler, kömür üretimi için tekrar maden ocağına girdi. Ancak bu ocaktaki üretime rağmen ilçedeki günlük 50 bin ton olan kömür üretimi, yarıya yarıya düştü. Günlük yaklaşık 25 bin ton kömürün ancak üretilebildiği açıklandı.
 
Bu durumun kömür ihtiyacını da olumsuz etkileyebileceği ileri sürüldü. Fiyatlandırma konusunda tek yetkili olan TKİ, henüz kömür ihtiyacının artmasından dolayı herhangi birfiyat artışı kararı vermedi.
 
10 KİLOMETRE KALA GEÇİŞLER KAPATILDI
 
Bu arada kurtarma çalışmalarının hemen ardından maden ocağının bulunduğu alan ilk olarak basın mensupları dahil tüm sivil geçişlere kapatılmıştı. Valiliğin aldığı yeni bir kararla, ocağın bulunduğu alana yaklaşık 10 kilometre kala yeni bir kontrol noktası kuruldu. Jandarma bu noktadan itibaren, İmbat A.Ş.'de çalışan işçiler, soruşturmadaki görevliler haricinden kimsenin geçişine izin vermedi. Kömür taşıyan kamyonların geçişlerine de kontrollü olarak izin verilmeye başlandı.
 
Bu arada soruşturma kapsamında savcılar, faciadan sağ kurtulan işçiler ile şirket görevlilerin ifadelerini tanık sıfatıyla almaya devam ediyor.

DHA