Faciaya ramak kala

Diyarbakır’dan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek üzere havalanan Pegasus Havayolları uçağı, kısa süre sonra hidrolik arızası verince zorunlu iniş yaptı.

Faciaya ramak kala
06 Eylül 2011 Salı 09:00 tarihinde eklendi, 1.820 kez okundu.

 

Tekrar Diyarbakır’a inen uçağın hidrolik hortumunun koptuğu ortaya çıktı. Pilot geri dönerek olası faciayı önledi...
 
Diyarbakır-İstanbul uçağı, kalktıktan kısa süre sonra geri dönünce yolcular arasında panik yaşandı. Diyarbakır’dan dün saat 14.45’te havalanan Pegasus Havayolları’na ait İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı uçağının pilotu, kalktıktan kısa bir süre sonra göstergeden ana sistemde hidrolik kaybı olduğunu gördü. Hemen geri dönüş kararı alan pilot, uçağın rotasını tekrar Diyarbakır’a çevirdi ve zorunlu iniş yaptı. İncelemede uçağın hidrolik hortumunun koptuğu belirlendi. Yolcular için İstanbul’dan başka uçak gönderildiği öğrenildi. Arızayı gidermek için de İstanbul’dan yeni bir parça gönderildi. 
 
Uçak Teknisyenleri Derneği Onursal Başkanı Sefa İnan, “Kokpitteki ana sistemde hidrolik göstergesinin düştüğünü gören pilot, normal olarak akıllıca karar verip acil iniş yapmış. Ancak çoğu uçakta yedek hidrolik sistemi var. Pilot bu sistemle de devam edebilirdi. Büyük bir hidrolik boşalması durumunda ise devam etmek yolcuları tehlikeye atar” dedi.
 
THY uçağı kurtarıldı
 
Öte yandan Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Mumbai seferini yapan Airbus 340 tipi uçağı, 2 Eylül’de Hindistan’ın Chatrapati Shivaji Havaalanı’nda pistten çıktı. Muson yağmurları nedeniyle balçık haline gelen toprağa giren THY uçağını çıkarmak için 30 mühendis ve 200 işçi haftasonu fazla mesai yaptı. Yoğun Muson yağmuru nedeniyle kurtarma çalışması üç gün sürdü. Gevşeyen zemine çakıl taşları döşendikten sonra uçak hava yastıklarıyla kaldırılarak topraktan kurtarıldı. 
 
Uçağın her iki motorunun da hasar aldığı ve Türkiye’den yedek motor gönderildiği öğrenildi. Uçak daha sonra Türkiye’den gidecek uçuş ekibi tarafından 1-2 gün içinde Türkiye’ye getirilecek.
 
Kurtarmak için 3 gün çalıştılar
 
Hindistan’da çamura saplanan THY’ye ait Airbus 340 tipi uçak, 30 mühendis ve 200 işçinin çalışması sonucu kurtarıldı.

Vatan Gazetesi