Faili meçhul davasında önemli karar

Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayet ve kayıp olaylarıyla ilgili tek davada, mahkeme heyeti, dosyanın savcıya tevdi edilmesine karar verildi.

06 Eylül 2013 Cuma 19:11 tarihinde eklendi.

Savcı, 4,5 yıldır devam eden davayla ilgili esas hakkındaki mütalaasını hazırlayacak.

Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına, tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, itirafçı Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, eski uzman çavuş ‘Yavuz’ kod adlı Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanıklar eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ve oğlu Tamer Atağ katıldı.

Davanın öğlenden sonraki kısmında, sanıklardan Cemal Temizöz'ün savunmasına devam edildi. Temizöz, Kayseri il jandarma alay komutanıyken kendisine birilerinin komplo kurduğunu iddia etti. Yaklaşık üç saat savunma yapan Temizöz, mahkeme heyetinden, iki kişinin değişmesi nedeniyle savunmasını uzun tuttuğunu dile getirdi.

Müdahil avukatlardan Tahir Elçi ise söz alarak, "Sanık Temizöz, bir tarikatın kendisine komplo kurduğunu belirterek delilleri çarpıtıyor. Bizim buradaki mücadelemiz evlerinden alınıp öldürülen kişilerle ilgili. Temizöz, Abdullah Aygan ile ilgili ifadelerde bulunuyor. Aygan, verdiği ifadeler sayesinde iki kişinin cesedi bulunmuştur."
dedi.

Elçi, Musa Anter davasının sanığı emekle Albay Savaş Gevrekçi'nin de bu davanın sanıklarından Adem Yakin hakkında beyanları olduğunu belirterek, "Gevrekçi JİTEM yapısındaki TİM komutanı olduğunu söyledi. Diyarbakır'da görev yaparken Adem Yakin isimli itirafçının olduğunu ve onunla başının belada olduğunu dile getirdi. Sanık Yakin ise o dönemde er olduğunu iddia ediyor." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, savcının mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine tevdi edilmesi talebini değerlendirdi. Dosyanın savcıya verilmesi karara bağlanırken, üç tanığın da zorla getirilmesi kararı verildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.


CİHAN