Faiz 27 ayın zirvesine çıktı

Hazine’nin dünkü gösterge tahvil ihracında TCMB likidite politikalarındaki belirsizlik ve Avrupa borç piyasalarına yönelik endişelerle talebin düşük kalması sonucu gösterge faiz 27 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 10.63’e kadar yükseldi.

Faiz 27 ayın zirvesine çıktı
16 Kasım 2011 Çarşamba 08:34 tarihinde eklendi.

 

Faizlerdeki yükseliş, dış piyasalardaki bozulma ve euro/dolar paritesindeki düşüşe paralel dolar/TL 1.80 lirayı aştı. Bir bankacı, “Diğer gelişmekte olan piyasalarla birlikte Türkiye’den de yabancı çıkışı oldu” yorumunda bulundu.
 
‘Yüzde 11’e gelebilir’
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, gösterge tahvil faizinin yüzde 11’e gelme ihtimali bulunduğunu söyledi. Altınsaç, piyasanın Merkez Bankası’nın öngörülebilirliğinin düştüğünü düşündüğünü dile getirerek, Merkez Bankası’nın ne kadar fonlama yapacağının tam olarak bilinemediği için faizlerde bir oynaklık olduğunu anlattı.
 
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de, “TCMB’nin sıkı para politikası uygulaması ve beraberinde gecelik faiz oranlarının çift hanelerde oluşması, enflasyon beklentilerindeki bozulma, yabancı yatırımcıların ilgisizliği gibi nedenlerden dolayı faizler yukarı yönlü bir seyir izliyor. Bununla birlikte yüzde 10.5-11.0 aralığının orta vadeli alım için uygun olduğu yönündeki görüşümüzü koruyoruz” dedi.
 
7.7 milyar TL borçlanma
 
Hazine bu hafta düzenlediği dört ihale ile 5.93 milyar TL’si piyasadan 7.73 milyar TL borçlanma gerçekleştirirken, düşük kalan taleple birlikte gösterge faizin yeniden ihracında 27 ayın en yüksek faizinden borçlandı.
 
TCMB’nin sıkı para politikası uygulaması ile gecelik faiz oranlarının çift hanelerde oluşması başta olmak üzere önümüzdeki dönemde gecelik gecelik faizin (fonlamanın) nerede oluşacağına ilişkin tahminlerin zorluğu lokal bankaların çift haneli seviyelerin altından gösterge tahvil isteklerini de oldukça azaltıyor.
Yabancı tarafında azalan ilgiye böylece lokal bankaların da eklenmesi beraberinde gösterge faizde yükselişi ve Hazine için daha yüksek borçlanma maliyetlerini (1 ayda 230 baz puan artış) getirdi.  

Milliyet