Faiz düştü,otomotiv kıpırdandı

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, Merkez Bankası'nın (MB) faiz koridorunu daraltmasından sonra banka kredi faiz oranlarındaki düşüşün etkisiyle otomobil pazarının son aylarda büyüme gösterdiğini söyledi.

Faiz düştü,otomotiv kıpırdandı
08 Ekim 2012 Pazartesi 11:45 tarihinde eklendi, 1.135 kez okundu.

 

2011 yılı sonlarına doğru özellikle lüks otomobil pazarını doğrudan etkileyen ÖTV zamları ile ve ekonomik büyümede yavaşlamanın etkisiyle daralan otomotiv pazarı MB'nin faiz indiriminin etkisiyle hareketlenmeye başladı. 
     
ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılının 3. çeyreğinde daralmaya başlayan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının, son çeyrekte yüzde 11,75 oranında gerilediğini hatırlattı. 
     
Bu yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde sırasıyla yüzde 25,39, yüzde 14,6 daralan pazarın üçüncü çeyrekte yüzde 4,68 büyüdüğünü kaydeden Erce, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,80 büyüme kaydedildiğini dile getirdi. 
     
Erce, ''Haziran-Eylül 2012 dönemini kapsayan sürede ortalama enflasyon ve faiz oranlarında görülen düşüşün olumlu etkisiyle otomobil pazarı son aylarda büyüme gösterirken, düşük büyüme süreci hafif ticari araç pazarını olumsuz etkilemeye devam etti'' dedi. 
     
-Yeni zamların etkisi 2013'te görülecek- 
     
Ekonomide yumuşak inişi sağlamak amacıyla alınan önlemler, ÖTV oranlarındaki artış ve ekonomik aktivitenin yavaşlamasının yılın ilk 9 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 12,05 oranında daralmaya neden olduğunu anlatan Erce, ''Eylül ayı içerisinde otomobilde ÖTV artışı olasılığı haberleri, otomobil satışlarının öne çekilmesine neden olurken, bu nedenle Eylül ayı otomobil pazar artışı Ağustos ayına göre yüzde 19,7 arttı'' diye konuştu. 
     
1.600 cc altında kalan otomobillere uygulanan ÖTV'nin yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarılmasının otomobil pazarı üzerindeki olumsuz etkilerinin, ilk defa gerçekleşecek yılbaşı model yılı geçişi ve yoğun yıl sonu kampanyaları nedeniyle 2012 yılında sınırlı kalacağını belirten Erce, asıl etkinin ise 2013 yılında görüleceğini ifade etti. 
     
Erce, bu yıl otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının 790-840 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini de söyledi. 
     
Lüks otomobilde daralma yüzde 57'yi aştı- 
     
Geçen yılın sonlarına doğru yapılan ÖTV zamlarının ilk 9 ay itibarıyla sektöre etkilerini de değerlendiren Erce, 2011'de 1600 cc'nin altındaki otomobillerin toplam satışlar içerisindeki payının yüzde 89, 1600-2000cc aralığındaki otomobillerin 9 ve 2000cc üstü otomobillerin ise yüzde 2 olduğunu ifade etti. 
     
1600 cc üstünde motor hacmine sahip otomobillerin toplam satışlar içerisindeki paylarının yılın ilk 9 ayı itibarıyla azaldığını anlatan Erce, ''Geçen yılın ilk dokuz ayı ile kıyaslandığında 1600 cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 4,4, 1600-2000 cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 32, 2000 cc üstü otomobillerde de yüzde 57,5 gibi ciddi bir azalış görüldü. Bu oranlar, vergi artışlarının ne kadar olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır'' dedi. 
     
2013 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Erce, Avrupa'daki ekonomik sıkıntıların devam etmesi durumunda ihracatın bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirterek, Türkiye için önemli bir konumda bulunan Avrupa pazarının yerini doldurmak için daha fazla çaba harcanması gerektiğine dikkati çekti.