FAİZ indirimi DOLARI nasıl etkileyecek

Merkez Bankası'nın faiz indirimini hükümet tarafından yeterli bulunmaması üzerine lirada kayıplar arttı.

FAİZ indirimi DOLARI nasıl etkileyecek
21 Ocak 2015 Çarşamba 00:30 tarihinde eklendi, 1.140 kez okundu.
Merkez Bankası'nın faiz indirimini hükümet tarafından yeterli bulunmaması üzerine lirada kayıplar arttı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, 0.50 puan indirimle, yüzde 8.25’ten, yüzde 7.75 düzeyine düşürdü.
 
İndirimin piyasalar tarafından "makul" karşılanması üzerine, karar öncesi 2.33 lira dolayında olan dolar, 2.32 liraya geriledi.
 
Ancak, daha sonra hükümet tarafından, "indirimin yetersiz olduğu" yolunda açıklamalar yapılması piyasalarda etkili oldu ve dolar 2.35 lirayı da aştı ve 2.3520 liraya kadar çıktı.
 
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez kararının ardından yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın attığı adımın, "siyasi iradenin vizyonu ile ayrıştığını" belirterek, 0.5 puanlık indirimin Türkiye'nin büyüme hedeflerine faydası olmadığını söyledi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, Merkez Bankası'nın 0.5 puanlık indiriminin, "tam bir faiz indirimi sayılmayacağını" belirterek yeni indirimler için beklentilerinin devam ettiğini belirtti.
 
"EĞER ŞUBAT'TA BİR İNDİRİM GELİRSE..."
 
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin piyasalar tarafından beklendiğini, TL ve faiz tarafındaki hareketlerin de fiyatlandığını ifade ederek, "Dövizde yaşanan yükselişi siyasetin ne kadar içine sokacağız bilmiyorum. Siyaset devreye girmese de bu indirim gelecekti. Piyasalarda bu beklenti vardı. Beklentiler gerçekleşince bir miktar satış geldi" dedi.
 
 
Piyasalarda son saatlerde yaşana belirsizliğin faiz indiriminde kaynaklanmadığı aktaran Gökhan Uskuay, "4 bakanla ilgili bir oylama söz konusu. Biz asıl verileri Şubat'ta gözleyeceğiz. Merkez Bankası faiz indirimini tamamen enflasyona bağladı. Şubat ayında bunu görecektik ama Merkez bunu erkene aldı. Şubat ayında yeni bir faiz indirimi için 50 baz puanlık bir alt koridorda genişleme bekliyorduk. Eğer Merkez Bankası, alt koridor haricinde politika faizinde bir indirime giderse, politikanın Merkez Bankası üstündeki etkisini konuşabiliriz" diye konuştu.