"Faiz lobilerine karşı kuruldu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 150 yıllık Ziraat Bankası’nın sadece bir banka değil, bir tarih kitabı olduğunu söyledi.

Faiz lobilerine karşı kuruldu
27 Kasım 2013 Çarşamba 23:32 tarihinde eklendi.

Erdoğan, “Ziraat Bankası sadece bir banka değildir, bir karagün dostudur, çiftçi dostudur, tüccar, ihracatçı dostudur. Paradan para kazanma hırsında değil, tarımı sanayiyi ticareti destekleme mücadelesinde olan bir kurumdur.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ziraat Bankası’nın 150. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla ATO Congressium’da verilen resepsiyonda konuştu. Buradaki konuşmasında
Ziraat Bankası'nın 1863 yılında kurulduğunu hatırlatan Erdoğan; "Siz çocuklara istediğiniz kadar tarih anlatın tarih okutun. Bir Süleymaniye Camii’nin önünden geçmek ona bakmak onun tarihi ve manevi havasını teneffüs etmek binlerce sayfa tarih kitabı okumak kadar etkili olacaktır.” diye konuştu.

"ZİRAAT BANKASI BİR BANKA DEĞİLDİR, BİR TARİH KİTABIDIR"

Ankara’da yaklaşık 800 yaşındaki Arslanhane Camii’nin önünden geçmenin, içine girip o duvarlara o hatlara bakmanın çocukların ve gençlerin tarih ve millet şuurunu sarsılmaz şekilde perçinleyeceğini dile getiren Erdoğan, “O tarihi eserin önündeki çocuk büyük büyük dedelerini o caminin içinde namaz kılarken tarihi köprülerin inşaatında çalışırken şadırvanlardan su içerken hatta hatta hanlara uyurken mektep ve medreselerle ilim tahsil ederken hayal edecek.

Aslında kendi özüne bir ara yolculuk edip kendisini daha iyi tanıyacaktır. İşte onun için Ziraat Bankası aslında bir banka değildir, bir tarih kitabıdır. Bu milletin binlerce yıllık kutlu yürüyüşünün son 150 yıllık döneminin adeta canlı bir şahididir. Aslında Ziraat Bankası dünyada vahşi bir kazanma ve harcama kültürü oluşurken, sınırsız hız ve tüketme alışkanlıkları oluşurken milli değerleri muhafaza etmek dayanışmayı korumak için kurulmuş çok önemli bir hazinedir.” ifadelerini kullandı.

"FAİZ LOBİSİNİN ELİNE DÜŞMEMESİ İÇİN CAN SİMİDİ OLARAK KURULDU"

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz de kanaat gibi, bereket gibi, siftah, dayanışma, paylaşma gibi kavramlar son derece canlı iken Batı’da sermaye biriktirme, parayla para kazanma, hem de çok para kazanma sisteminin kapıları aralanıyordu.

Bizim farkımız burada. Çok para kazananlar, çok sermaye biriktirenler çeşitli yöntemlerle ülkeleri idare ve toplumsal yapılarına hükmetmeye başlıyordu. Bankerler ve onların oluşturduğu güç zincirleri borç vererek kredi açarak ya da muslukları kısarak ülkeleri rahatlatıyor ya da daraltıyordu. İşte Ziraat Bankası böyle bir süreçte ortaya çıktı. Milletin, özellikle çiftçinin, esnafın, tüccarın, girişimcinin tefecilerin bankerlerin faiz lobilerinin eline düşmemesi devletin borçla birlikte emir de almaması için adeta bir can simidi olarak kuruldu. 150 yıl boyunca da Ziraat Bankası böyle bir milli anlayışla hizmet verdi. Ziraat Bankası sadece bir banka değildir, bir karagün dostudur, çiftçi dostudur, esnafı sanayici, tüccar ihracatçı dostudur. Paradan para kazanma hırsında değil kar gütme amacında değil, tarımı sanayiyi ticareti destekleme mücadelesinde bir kurumdur.”

"TAKİP ETMEK KOVALAMAK DA ÖNEMLİ"

Erdoğan, şöyle devam etti: “Arkadaşlarıma hep onu söylüyorum. Bankalarla sizler çok daha faizle, biz halkı sömürelim anlayışı ile hareket etmemelisiniz. Siz bu noktada adeta piyasayı balanse etmelisiniz. Siz daha düşük faizle bu noktada hizmetinizi sürdürmelisiniz. Sürekli konuştuğumuz tartıştığımız konudur bu. Kabul edenler olur etmeyenler olur. Bir Başbakan olarak kanaatim bu. Çünkü ülkemde yatırımların daha fazla artmasını istiyorum.

Kaldı ki şu anda 2002 sonundaki Türkiye yok. 2002 sonunda Ziraat Bankası’nın görev zararı 16 milyar liraydı. Kötü yönetiliyordu. Hükümetler içini boşaltıyordu. Banka; çiftçiye kredi vermiyor, verdiği zaman çok yüksek oranları ile veriyor, çiftçiden aldığı yüksek faizi bütçenin açıklarında kullanıyordu. 2002 yılı sonu itibari ile 16 milyar lira görev zararı olan Ziraat Bankası son 10 yıl içinde 36 milyar lira kar elde etti. Bunun da 21 milyar lirasını devlete vergi ve temettü olarak devretti. Dolayısıyla nereye dönüyor tekrar bu para? Millete hizmet olarak dönüyor. Şimdi fark bu. Yani faiz lobisinde bu 21 milyar nerede kalırdı? Oranın patronunda kalırdı. Ama şimdi millete gidiyor.

Millete yük olan bir banka, asli vazifesine dönüp çiftçiye destek olurken, aynı zamanda da millete hizmet veren bir banka konumuna yükseldi. 11 yıl önce banka çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi veriyordu. Şu anda yüzde 0 ile 6 arasında bir faiz oranıyla çiftçiye kredi veriyor. Fark bu. 2003 yılı başında sadece 165 bin kişi Ziraat Bankası’ndan kredi alabilirken ve sadece 2,4 milyar lira kredi verilmişken, şu anda, bu rakam çok önemli, 562 bin 21 milyar lira tutarında kredi kullanıyor.

Fark ortada. Bin 600’ün üzerinde şubesi ile 400’e yakın ilçe ve beldede tek banka olmasıyla Ziraat Bankası Anadolu’yu Trakya’yı bütünüyle kucaklıyor. 2002 sonu itibari ile baktığımızda batık kredi, bu da çok önemli bunu özellikle söylüyorum, yüzde 16. Yüzde 16’sı geri dönmedi şimdi ise yüzde 3. Orada da nereden nereye geldik. Takip etmek, kovalamak, sağlıklı olanı bulmak; bu da önemli.”

"ZİRAAT ARTIK SINIRLARI AŞTI"

Ziraat Bankası’nın “tıpkı tarihi gibi, tıpkı kendisini kuran ecdat gibi artık sınırları da aştığını” dile getiren Erdoğan, “Ortadoğu’dan Balkanlara Kuzey Avrupa’dan Orta Asya’ya ve Amerika’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin yüzü ve gücü olarak Ziraat Bankası artık faaliyet gösteriyor. Birçok ülkede büyükelçiliklerimiz nasıl ki oradaki kardeşlerimize yakın ve sıcak geliyorsa, Ziraat Bankası şubeleri de dost ve kardeş ülkelerde aşina bir tanıdık gibi hizmet veriyor, faaliyet gösteriyor.” diye konuştu.


CİHAN