Fareler deneyi rekorla tamamladı

Bir grup fare, uzayda hayvanların gerçekleştirdiği en uzun süreli görevi başarıyla tamamlayarak Dünya’ya döndü. Fareler, yer çekimsiz ortamda kemik erimesinin önüne geçmek için yapılan bir deneyi de başarıyla tamamladı.

Fareler deneyi rekorla tamamladı
07 Nisan 2012 Cumartesi 16:24 tarihinde eklendi, 1.469 kez okundu.

 

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen altı fare, Dünya’nın yörüngesinde gezinen dev laboratuarda geçirdikleri üç ayın ardından yeryüzüne döndü. Fareler, yerçekimsiz ortamda astronotları tehdit eden kemik erimesi tehdidine karşı yapılan araştırmalarda önemli rol oynadı.
 
Farklı kemik hücreleri, kemiğin sertleşmesine veya erimesine neden oluyor. Vücut ağırlığını kaldıran kemiklerdeki yıpratıcı hücreler, yerçekimi gibi etki unsurları olmadığı zaman daha etkin hale geliyor. Bu nedenle astronotlar uzayda geçirdikleri vaktin neredeyse üçte birini spor yaparak geçirmek zorunda.
 
Fareler üzerinde yapılan araştırmada yer alan İtalya’nın Cenova Ünivertitesi’nden Sara Tavella, “Astronotlar uzayda yüzde 20 ile 30 oranında kemik kaybı yaşayabiliyor” dedi. Tavella, bu durumun olabildiğince önüne geçmek için astronotların spor yapmanın yanı sıra kalsiyum takviyesi yaptığını ancak kemiklerin asla orijinal haline dönemediğini belirtti.
 
GENETİK UZAY FARELERİ
Bilim insanları, kemik gelişiminde rol oynayan bir protein olan pleiotrophin’i (PTN) daha fazla üretmeleri için, uzaya gönderilen farelerin üçünün genleriyle oynadı.
 
PTN dozu artan fareler, uzayda geçirdikleri süre boyunca kemik erimesinden korundu ve kemiklerinin sadece yüzde 3’ünü kaybetti. PTN seviyesi normal olan fareler ise kemiklerinin yüzde 41.5’i gibi çok büyük bir miktarını kaybetmekten kurtulamadı. Tavella, elde edilen başarının ardından, aynı tedavinin astronotlar için de kullanılabileceğini ifade etti.

NTV