Fatih Projesi tanıtıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Projesi'nin dünyada örnek bir proje olduğunu belirterek, bütün dünyanın heyecanla bu projenin geleceğini izlediğini söyledi.

Fatih Projesi tanıtıldı
24 Ocak 2012 Salı 17:17 tarihinde eklendi.

Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) düzenlenen Fatih Projesi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin nihayet gerçekleşme aşamasına geldiğini belirtti.
    
Fatih Projesi'nin sadece MEB'in eğitimde devrim sayılabilecek bir proje olmadığını, aynı zamanda, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi olarak gördüklerini ifade eden Bakan Yıldırım, bu proje sayesinde Türkiye'nin bilgi toplumu hedeflerinin, 2023 hedeflerinin de üzerine çıkacağını kaydetti. Bilişimde 2023 hedeflerini koyarken Fatih Projesinin Türkiye'ye ve Türk insanına fırsatları tam olarak öngöremediklerini belirten Yıldırım, "Bu proje başlı başına hedeflerimizi yeni baştan gözden geçirmemizi gerektiriyor. Gerek iletişim otobanları, gerek yazılımla ilgili çalışmalarımızı, gerekse bilişimi, internetin toplumsal hayatımızda, ticari hayatımızda, yönetimde, üretimde kullanımıyla ilgili çok daha geniş kapsamlı bir hedefi, programı tekrar oluşturmak, inşa etmek ihtiyacı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
    
Fatih Projesinde tebeşirli tahtanın da, sonrasındaki kalemle yazılan tahtaların da durduğunu ve bunların yanına iki tarafla çalışan bilgisayarın konulduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Adına ister etkileşimli tahta deyin, ister akıllı tahta deyin, bu iki taraflı çalışan bir bilgisayar. Bilgisayardan bilgileri alıyorsunuz, kendinizde katkı sağlıyorsunuz. Öğrenciler, öğretmenler ister sınıfta, ister evde ister dışarıda bir sistem içinde işlem yapabiliyor" dedi.
    
 -"4 yıl devam edecek"-
    
Projenin başından bu yana okullara tesis edilecek alt yapı ve akıllı tahtalarla diğer teçhizatların temini konusunda MEB ile birlikte çalıştıklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
    
"Bu çok büyük bir proje, 4 yıl boyunca devam edecek. Yaklaşık değeri 8 milyar liraya kadar ulaşabilecek büyük, muazzam bir projedir. Bu projenin bileşenleri var. Altyapı, donanım bunun sadece bir tanesi. Ayrıca bunun 3-4 bileşeni daha var.
    
Hakikaten bu proje dünyada örnek bir projedir ve heyecanla bütün dünya bu projenin geleceğini izlemektedir. Bu proje, bütün ülkelerin gündeminde olan bilgi toplumuna dönüşüm hedeflerinin gerçekleştirmede gençlerin ne kadar önemli rol oynadığını bir kez daha ortaya koyacak ciddi bir adımdır.
    
Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar okur-yazar oranını artırmak için cahilliğin belini kırmak için uğraştık, didindik durduk. Allah'a şükür yüzde 90'ların üzerinde alfabe okur-yazarlığına eriştik. Ancak bilgi toplumunda alfabe okur-yazarlığı yetmiyor. Bilgisayar okur yazarlığı önem kazanıyor. Bir baktık ki her şeyi hallettiğimizi zannetiğimizde bilgisayar okur-yazarlığı gibi önümüzde bir hedef oluştu. Tam bu sırada Fatih Projesi imdada yetişti. Ahir zaman, eskiden büyükler küçüklere öğretiyordu. Şimdi bilgi çağında, bilgi toplumunda da küçükler büyüklere öğretir hale geldi. Çünkü yavrularımız, gençlerimiz bilgisayarla doğdular. Onlar bilgi çağının nesilleri. Onlar öğreniyor, onlardan da bizler mecburen öğreniyoruz. Yoksa artık bu toplumdan kopma ihtimalimiz var. Eğer bu işi öğrenmezsek biz kapsam dışı kalacağız. Offline olarak yaşamak gibi bir durumla karşı karşıyayız. O bakımdan Fatih Projesine emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."
    
Bakan Yıldırım, projenin sayılı günler içerisinde uygulamaya gireceğini bildirdi.
    
Proje çok büyük olduğu için topyekün başlatmanın da belirli riskler içerdiğine dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle bir deneme faslı yapılmasınını uygun bulunduğunu, ilk kısım tedarikin de buna göre yapıldığını ifade etti.
    
Deneme kısmında sistemin kurulup çalıştırılacağını ve her yeni sistemde olduğu gibi eksiklerin tespit edileceğini anlatan Yıldırım, "Buna göre süreç içerisinde olgunlaştırarak projeyi, en mükemmel hale getireceğiz. Bu proje, hem bilişim altyapımızın kapasitesini artıracak, hem yazılımla ilgili çok ciddi bir sıçrama yapacağız, hem de e-devlet ile ilgili uygulamaları çok hızlı yaygınlaştırmayı bu proje sayesinde başarmış olacağız. Dolayısıyla bu projeyle bir taşla 10 kuş vurma imkanı yakalamış oluyoruz" diye konuştu.