F.Bahçe taban, Trabzon tavan

Futbol Federasyonu’nun Şampiyonlar Ligi ile ilgili aldığı karar Borsa'da Fener'i etkiledi

F.Bahçe taban, Trabzon tavan
26 Ağustos 2011 Cuma 09:50 tarihinde eklendi, 1.101 kez okundu.

 

Futbol Federasyonu’nun Şampiyonlar Ligi ile ilgili aldığı karar Borsa’da dün Fenerbahçe hisselerinin iki seansta da taban fiyata düşmesine neden oldu. En az 25 milyon euroluk gelir kaybından olan Fenerbahçe’nin piyasa değeri de 220 milyon lira 86 milyon euro eridi.
 
UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ne Fenerbahçe’nin yerine Trabzonspor’un katılmasını istemesi ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun da bu yönde karar almasının ardından dün Borsa’da her iki takımın hisselerinde dramatik hareketler yaşandı. 
 
Fenerbahçe hisse senetleri her iki seansta da taban fiyata gerileyerek günü yüzde 18.30’luk değer kaybı ile 39.30 TL’den kapattı. Fenerbahçe’nin piyasa değeri bir günde 1 milyar 202 milyon TL’den 982.5 milyon TL’ye çekilirken, Trabzonspor’un değeri ise 332 milyon TL iken 405 milyon liraya çıktı. Fenerbahçe hisse senetleri şike soruşturmasının başladığı günlerde 34.90 TL’ye kadar geri çekildikten sonra Futbol Federasyonu’nun iddianame çıkana kadar liglere aynen devam kararı ile tekrar yükselişe geçmişti.
 
Gelir 20 milyon euro
 
Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne katılamaması ilk etapta 23.7 milyon euro gelir kaybı anlamına geliyor ki bu da Fenerbahçe’nin ekonomik açıdan tüm hesaplarını alt üst edecek. Nitekim kulüp dün yaptığı açıklamada zararın yaklaşık 25 milyon euro civarında olacağını belirtti. 
 
Trabzonspor ise Şampiyonlar Ligi’ne katılması ile birlikte 20 milyon euro gelir elde edeceğini açıkladı. UEFA Şampiyonlar Ligi statüsüne göre katılan takımlara ilk etapta 7 milyon 100 bin eurosu ayak bastı parası ve 12 milyon 816 bin euro’su da televizyon gelirleri havuzundan alınacak pay olmak üzere 19 milyon 916 bin euro ödeniyor. TV gelir payı ülkenin kaç takımı varsa onlara eşit olarak bölünüyor. Ayrıca yine statü gereği gruplara katılan her takıma 3 milyon 800 bin euro ödeniyor. 
 
Gruplarda yapılacak maçlarda galibiyete 800 bin euro, beraberliğe ise 400 bin euro ödeme yapılıyor. Fenerbahçe grupta tüm maçlarını kaybetse dahi Lig’den kazanacağı para toplamda 23 milyon 716 bin euro olacak, kazanılacak ya da beraberlikle sonuçlanacak maçlarla bu rakam daha da yükselecekti.
 
UEFA Şampiyonlar Ligi kriterlerine göre gruplardan çıkan takımlara 3’er milyon euro daha ödeniyor. Çeyrek finale çıkan takımlar ekstradan 3 milyon 300 bin euro’yu daha kasasına koyarken yarı final ödülü 4 milyon, final ödülü ise 5 milyon 200 bin euro. Ayrıca kupayı kazanan takım 9 milyon euro daha alıyor. Şampiyonlar Ligi’ni müzesine götüren bir takımın toplamda elde ettiği kazanç 50 milyon euroyu buluyor.