F.Bahçe'den beklenen hamle

Hasan Ceylan raporuna Caner’e verdiği kırmızı kart ve Sezer’in yüzüne gelen dirsek pozisyonunda çok ciddi hata yaptığını yazdı.

F.Bahçeden beklenen hamle
19 Kasım 2012 Pazartesi 09:05 tarihinde eklendi, 1.024 kez okundu.

 

Fenerbahçe'nin deplasmanda Eskişehir ile 1-1 berabere kaldığı maçta verdiği tartışmalı kararlarla mücadeleye damgasını vuran ve sarı-lacivertlilerin büyük tepkisiyle karşılaşan Fırat Aydınus en az 4 hafta düdüğünden uzak kalacak. UEFA’nın en güvendiği 30 hakem arasında yer alan Aydınus, Avrupa’da en son 12 Ekim’de Dinamo Zagreb-Paris St. Germain arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçını yönetmişti. Eskişehir’de Caner Erkin’i küfür ettiği gerekçesiyle direkt kırmızı kartla oyundan atan, ilk yarıda 4 dakikalık uzatma bittikten sonra penaltı veren Aydınus, gözlemcisi Hasan Ceylan’dan 7.2 puan aldı. 
 
‘KÖTÜ performans’ anlamına gelen bu puan Aydınus’u en az 4 hafta ligden uzak tutacak. Hakem, yardımcı hakem, 4. hakem ve Gözlemci El Kitabı‘na göre 7 ile 7.4 arasında değişen puanın anlamı “Hâyal kırıklığı. Bariz önemli bir hata ile beklentinin altında veya 2 veya daha fazla bariz önemli hatalı performans...” 
 
2 YILIN EN KÖTÜ PUANI
 
HASAN Ceylan raporunda Fırat Aydınus’un karşılaşma sırasında iki çok ciddi ve maçın sonucunu etkileyecek siyah-beyaz hata yaptığını yazdı. Bu hatalardan ilki Caner’e çıkardığı kırmızı kart diğeri ise hem Caner’in kafasına hem de Sezer’in yüzüne gelen dirsek pozisyonları. Ceylan iki pozisyonu tek bir hata olarak değerlendirdi. F.Bahçe aleyhine verilen penaltı pozisyonu ve penaltının verildiği dakika ile ilgili olarak da bir değerlendirmede bulunmadı. 
 
BU arada 7.2 puan, UEFA’nın en yüksek 2. hakem klasmanı olan ‘Elite Development Kategori’de yer alan ve Türkiye’nin en çok derbi maç yöneten hakemi olan Fırat Aydınus’un geçen sezondan bu yana aldığı en düşük not oldu.
 
Kocaman PFDK’ya 
 
Eskişehir'de hakem Fırat Aydınus’un kararlarına isyan eden F.Bahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman’a da ceza geliyor. Karşılaşmanın temsilcileri Atilla Ferah, Candemir Özdemir, Recep Kaplan, federasyona gönderdikleri raporlarına Kocaman’ın oyun sırasında iki kez sahaya girip hakemle tartıştığını, bu tartışma sürelerini de yazarak bildirdiler. 
 
Temsilciler ayrıca Kocaman’ın 4 kez kabul edilebilir sürenin üzerinde teknik alan ihlali yaptığını ve hem 4. hakemin hem de Fırat Aydınus’un bu ihlallere göz yumduklarını belirttiler. Buna göre Kocaman’ın PFDK’ya sevkedilmesi ve en az 15 gün hak mahrumiyete cezası alması bekleniyor.
 
Aydınus: ‘Lan’ dedi ‘0’ toleransı uyguladım
 
Eskişehi-Fr.Bahçe maçı sonrası dış dünya ile ilişkisini kesen ve karşılaşmadan yaklaşık 1 saat sonra MHK Başkanı Zekeriya Alp ile telefonda görüşen Fırat Aydınus da raporunu Hukuk Kurulu’na gönderdi. Aydınus raporunda Caner’in kendisine “Lan” dediğini ve bu nedenle kırmızı gösterdiğini yazdı. Aydınus kartı ‘0’ tolerans uygulamasına dayanarak gösterdiğini de ifade etti. 
 
Öte yandan Aydınus’un Zekeriya Alp ile yaptığı görüşmede Caner’in “lan” dediğini duyduğunu bu nedenle kırmızı kartı direkt çıkardığını ve bizzat duyduğu için de 4. hakeme sormayı gerek görmediğini de söylediği öğrenildi.
 
Caner'in cezası kaldırılabilir
 
Hakem ya da rakibine centilmenliğe aykırı söz sarf ettiği için Fırat Aydınus tarafından Eskişehir’de kırmızı kartla oyun dışı bırakılan Caner Erkin’in hiç ceza almadan bu olaydan sıyrılma ihtimali bulunuyor. Nedeni ise Caner’in küfür ettiği iddia edilen pozisyondaki rakibi Veysel’in maç sonu yaptığı “Bana küfretmedi. Ben hiç küfür duymadım” açıklaması. Geçmişteki benzer örneklerden de yola çıkarak milli futbolcunun kırmızı kartının iptal edilmesinin TFF gündeminde olduğu öğrenildi. 
 
İPTAL BAŞVURUSU
 
F.Bahçe Yönetimi, Caner Erkin’in gördüğü kırmızı kartın geçerli sayılmaması için Futbol Federasyonu’na itirazda bulunacak. NTV Spor muhabirine dün “Lan kelimesini ben kullandım, Caner değil” diyen Veysel Sarı’nın itirafı delil olarak dosyaya konulacak. Disiplin Kurulu’nun, karar öncesi hem Fırat Aydınus’un raporunu inceleyeceği, hem de Veysel’in savunmasını alacağı öğrenildi.
 
Eskişehirspor maçında hakem Fırat Aydınus’un, Caner Erkin’e gösterdiği kırmızı kart sonrası adeta öfke patlaması yaşayan Fenerbahçe, milli oyuncusunun ceza almaması için kolları sıvadı.
 
Futbol Federasyonu’na itirazda bulunmaya hazırlanan sarı-lacivertli kulüp, hem televizyon görüntülerini, hem de Eskişehirsporlu Veysel Sarı’nın, “Caner’in küfür ettiğini duymadım” beyanını delil olarak sunacak. Fenerbahçe daha önce 2005-2006 sezonunda yaşanan bir olayı da dosyada kullanacak. O sezon Samsunspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta Nobre, Kerem ile karşı karşıya kaldığı bir pozisyonda kendini yere bırakınca hakem Serdar Tatlı, hem penaltı vermiş, hem de Kerem’i oyundan atmıştı. Daha sonra yapılan itirazlarda Kerem’in Nobre’ye bir müdahalesi olmadığı kamera görüntülerinden tespit edilmiş, hakem Serdar Tatlı’nın da yanlış karar verdiğini belirtmesi üzerine Kerem’in kartı iptal edilmişti. İşte bu örnekten yola çıkacak olan yönetim Caner’in kırmızı kartının da geçersiz sayılmasını isteyecek.
 
Hakem Fırat Aydınus’un raporu da Caner’in durumunda belirleyici olacak. Aydınus’un “Yeter artık ulan” sözü üzerine Caner’i attığını belirttiği, ancak “kararım yanlış” veya “yanlış duydum” demesi halinde milli oyuncunun cezadan kurtulabileceği kaydedildi.
 
Veysel çağrılabilir
 
Bu arada Eskişehirsporlu Veysel’in bir televizyon kanalı muhabiri ile yaptığı telefon görüşmesinde kırmızı karta neden olan “Yeter artık ulan” cümlesini kendisinin kullandığını itiraf ettiği bildirildi. Disiplin Kurulu’nun da olayı çözmek için gerekirse Veysel’den savunma isteyebileceği öğrenildi. MHK’nin ise gözlemcisinden kötü bir not alan Aydınus’u 4-6 hafta dinlendirmesi bekleniyor.

Vatan Gazetesi