FBI gözüyle Rus ajanların maceraları

ABD’de geçtiğimiz haziran ayında yakalanan 11 Rus ajanın görüntüleri FBI tarafından yayımlandı. ‘Hayalet Hikâyeler’ adlı görüntüler polisiye filmleri aratmıyor

FBI gözüyle Rus ajanların maceraları
01 Kasım 2011 Salı 08:23 tarihinde eklendi.

 

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 10 yıldan uzun süre izlediği ve geçen yıl Haziran ayında yakalanan 11 Rus casusa ait video görüntüleri ve deşifre edilen mesajları yayımladı. FBI’ın “Hayalet Hikâyeler” diye adlandırdığı görüntüler polisiye filmleri aratmıyor. Videolardan öne çıkanlar şöyle:
 
Bilgisayarı bozulmuş
 
-  Bilgisayarında sorun bulunan kızıl ajan Anna Chapman bir kafeye yanında kendisine Rus elçiliğinde çalıştığını söyleyen bir FBI ajanı ile birlikte gelip oturuyor ve bilgisayarını ona gösteriyor. Bir başka videoda Chapman alışveriş yaparken görüntüleniyor. Chapman bu görüntülerin çekilmesinden bir kaç gün sonra yakalandı.
 
-  Birkaç gün önce kendisini Rus ajan olarak tanıtan bir FBI çalışanı, Rus ajanlardan Mikhail Semenko’ya bir buluşma sırasında para veriyor. Yayınlanan videoda ise Semenko bir parktaki köprünün altına bu paraları saklarken görülüyor.
 
-  Bir diğer videoda ise yine ajanlardan Christopher Metsos, bir tren istasyonunda kimliği belirtilmeyen bir Rus hükümeti yetkilisi ile yan yana geçerken, çantaları değiştiriyor. Bir başka görüntüde ise ikinci adam, birincinin çantasının içine bir şey koyuyor. 
 
Paraları gömüyor
-  Bu alışverişin ardından Metsos bir başka şehre gidiyor ve bir tomar parayı bantlanmış bir şekilde gömüyor. Haftalar sonra FBI burayı kazıyor, parayı çıkartıp kanıt olarak görüntüledikten sonra geri gömüyor. Olaydan iki yıl sonra ise iki ajan olay yerine gelip, paranın gömülü olduğu yeri kazıyorlar.
 
-  FBI ajanlar arasında ele geçirip deşifre ettiği gizli yazışmaları da yayımladı. Deşifre edilen mesajlardan birinde Rus İstihbarat Servisi’nin iki ajana, “ABD’ye uzun dönemli hizmet için gönderildiniz. Eğitiminiz, banka hesaplarınız, arabanız, eviniz ve benzerleri sadece tek bir amaca hizmet edecek: ana görevinizi yerine getirmek. Örneğin, ABD’de siyasetçilerle sıkı bağlar kurmak ve istihbarat notları geçmek”.

Milliyet